Autovrije Zondag: van breakdance tot weggeefstraat

Elke laatste zondag van augustus is de Leuvense binnenstad voor één dag autovrij. Al voor de negende keer organiseert de stad Leuven samen met vzw Mobiel 21 ‘Autovrije Zondag’.  “Ondertussen is Autovrije Zondag voor veel organisaties, verenigingen en natuurlijk de Leuvenaars zelf uitgegroeid tot de vaste afsluiter van de zomer”, zegt schepen van leefmilieu Mohamed Ridouani.

Om de stad nog aangenamer, veiliger en gezonder te maken, koos Leuven een tijd geleden voor een permanent autoluw stadscentrum, met aandacht en ruimte voor voetgangers en fietsers. Die keuze vloeit voort uit de ambitie om Leuven tegen 2030 klimaatneutraal te maken. “Met het circulatieplan kiezen we voor een leefbare en bereikbare stad. Een stad met minder doorgaand verkeer en dus gezondere lucht, minder lawaai, meer mogelijkheden om elkaar te ontmoeten en te genieten van een rustige en groene publieke ruimte. Een inspanning die recent nog op de waardering en lovende commentaar van de Europese Commissie kon rekenen bij de uitreiking van de European Green Leaf-award”, vertelt Ridouani.

Éen dag per jaar is niet alleen het stadscentrum, maar de hele binnenstad autovrij. Op zondag 27 augustus blazen heel wat inwoners, lokale verenigingen, ondernemers en handelaars de stad extra leven in. Acht pleinen en tal van straten zijn het decor voor al meer dan 60 activiteiten.  

Voor ieder wat wils
“De grote kracht van Autovrije Zondag is het uitzonderlijk gevarieerd programma”, vertelt Ridouani. “Breakdance, judo, slackline, kruiwagenraces… Je kan het zo gek niet bedenken of het staat op het programma.”

Verschillende pleinen en straten in Leuven krijgen op Autovrije Zondag een andere invulling en naam. Zo wordt het Joris Helleputteplein ‘De Wereld op één plein’, met wereldmuziek, eerlijke hapjes en drankjes. Het Bruulpark zal een heus ‘Straatbuffet’ zijn, met een food truckfestival. Het Sluispark is het toneel voor ‘Aan de waterkant’, met sessies breakdance, de MuziekMobiel van Mooss en de rondepuntkunst van de Factory. Aansluitend vind je in de Sluisstraat een ‘Geefstraat’. Op het Hogeschoolplein komt er ‘Fiesta Lovania’, met dans, theater en gezelschapspelen.

Het hart van de stad, van het Martelarenplein tot het Rector De Somerplein, is een aaneenrijging van activiteiten en beleving. Op het Martelarenplein staat beweging centraal, met skatetochten, hockey, slacklinen, judo… In het begin van de Bondgenotenlaan, tot aan het Justus Lipsiusplein, staat toegankelijkheid in de schijnwerpers. In het vervolg van de Bondgenotenlaan komt de ‘Snuisterstraat’, met een tweedehandsmarkt, het ‘Grand Café’ met een interactieve jukebox en een gelegenheidsconcert van tekentalent Wide Vercnocke.

Het Rector De Somerplein en de Grote Markt vormen samen het ‘Green Leaf-plein’, genoemd naar de Europese klimaatprijs die Leuven won. Duurzaamheid krijgt hier veel ruimte, met groene wandelingen doorheen de stad, een fietsparcours, info over autodelen en elektrisch fietsen, duurzame kledij…

Ook trekken een aantal organisaties door de stad. De Madammen van Cirkus In Beweging marcheren met hun trommels door het centrum, Allez Les Filles zorgt voor een origineel workout-parcours. Kinderen kunnen op zoek gaan naar de alom bekende Wally, die overal verstopt zit.

Uiteraard zijn ook de vaste waarden weer aanwezig op het programma. De toren van de universiteitsbibliotheek is gratis te beklimmen en ook M - Museum Leuven is gratis toegankelijk en organiseert die dag een kinderfestival. Tenslotte is er op de Tiensevest  opnieuw de populaire tweedehandsfietsenmarkt.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]