Stad toont pas gerestaureerde westvleugel Abdij van Park voor het eerst aan grote publiek op derde Parkabdijopzondag

Afgelopen jaren veranderde er erg veel in de historische Abdij van Park. In eerdere fases restaureerde de stad Leuven onder meer de toegangspoorten, de Watermolen en de Sint-Janspoort. Sinds enkele jaren staat ook het kloostergebouw zelf in de stellingen. Onlangs werd de restauratie van een eerste onderdeel van het kloostergebouw afgerond: de Westvleugel is na twee jaar van intensieve werken klaar voor een nieuwe invulling.

De Westvleugel van het klooster

De salons op de gelijkvloerse verdieping van de Westvleugel werden oorspronkelijk gebruikt als ontvangstsalons voor de abt. Er waren slaapvertrekken op de eerste verdieping en de zolder diende voor stockage.

De gelijkvloerse verdieping en de zolder van de Westvleugel worden binnenkort ingevuld als tentoonstellingsruimten voor het nieuwe dialoogmuseum PARCUM. De bestaande museumruimte van het spreekhuis krijgt dus een gevoelige uitbreiding. De opening van het nieuwe museum is gepland op  25 oktober 2017. Op de eerste verdieping komen de burelen van het Centrum Religieuze Kunst en Cultuur (CRKC) en museum PARCUM. In de kelder bevinden zich de technische installaties en een vestiaire.

Technische uitdaging

Omdat deze ruimtes in een museuminvulling veel meer gewicht moeten kunnen dragen, verstevigde de stad alle - vaak deels rotte - houten draagbalken met staalplaten en plaatste ze extra houten draagbalken bovenop de oorspronkelijke.

Daarnaast moet een museum ook beantwoorden aan de hedendaagse eisen op gebied van verwarming, verluchting en luchtvochtigheid. Hiervoor werden zowel voor de salons als voor de zolderruimte de nodige technische installaties voorzien.

Om deze technieken maximaal te integreren in de historisch waardevolle interieurs, zitten de installaties zo veel mogelijk verborgen. De vloer van de salons, die verhoogd werd om stabiliteitsredenen, verbergt zo ook allerlei luchtkanalen en kabelgoten voor elektriciteit. Zelfs zitbanken in de tuin verbergen in- en uitblaasmonden voor de verluchting.

Enkele interessante ontdekkingen

Tijdens de restauratie kwamen enkele zeer interessante nieuwigheden aan het licht:

  • in salon 3 kwam een 14e-eeuwse muurschildering tevoorschijn nadat enkele voorzetwanden werden verwijderd;
  • de muren van salon 2 werden onderzocht op onderliggende interessante historische lagen. Op twee muren werden bijna volledig intacte grisailles uit de 16e eeuw ontdekt achter de bepleistering en aankleding van de 18e eeuw;
  • onder de vloeren van de eerste verdieping en het plafond van de salons op de gelijkvloerse verdieping ontdekten de restaurateurs plafondafwerkingen uit vroegere perioden. In salons 2 en 4 zijn de troggewelven uit de 16e eeuw te zien in een zone waar het 18e-eeuwse plafond werd vrijgelegd;
  • in salon 4 is het oorspronkelijke plafond van Jan Christian Hansche (17e eeuw) opnieuw te zien, nadat zes overschilderingen met kalkverf minutieus werden verwijderd.

Steekkaart van de werken

  • Aannemer bouwkundige werken : Monument – 2.300.000 euro incl. btw
  • Aannemer elektriciteit : Geenard Electro – 300.000 euro incl. btw
  • Aannemer HVAC : Monument – 650.000 euro incl. btw
  • Aannemer restauratie stucwerkplafond van Hansche : THV Building – Delmotte – Viering – 290.000 euro incl. btw
  • Architect bouwkundige werken : StudioRoma – Sofie Beyen
  • Studiebureau technieken : Antea
  • Bouwheer : stad Leuven – DFB – studiedienst gebouwen – Geert Wouters en Lien Boogaerts (technieken), Maarten Jacobs (dagelijks werftoezicht), Katrien Deckers (bouwkunde en algemene coördinatie)
  • Totaal werken Westvleugel: 3.540.000 euro incl btw

 

De derde Parkabdijopzondag toont de meest recente vernieuwingen

Op zondag 21 mei 2017 organiseert de stad Leuven, samen met heel wat lokale partners, haar derde Parkabdijopzondag. Op deze dag kunnen geïnteresseerden tussen 13 en 17 uur alle recente vernieuwingen ter plaatse komen bekijken, waaronder ook de pas gerestaureerde salons in de Westvleugel van het kloostergebouw. Een markpleintje op het Neerhof met enkele lokale lekkernijen en authentieke muziek die over de site klinkt, maken van deze dag een ideale zondagse uitstap.

Open werven en rondleidingen

Vanaf 13 uur vertellen verschillende betrokken personen het verhaal van de restauraties in Abdij van Park. Bezoekers kunnen  die ontwikkelingen op eigen houtje ontdekken, op één van deze manieren:

  • een parcours in het kloostergebouw leidt de bezoekers onder meer langs de pandgangen, de kapittelzaal met recent ontdekte muurschilderingen, het te restaureren Hanscheplafond in de refter en de pas gerestaureerde salons in de Westvleugel. Onderweg bieden enkele medewerkers een woordje uitleg;
  • buiten het kloostergebouw ontdekken bezoekers onder meer het restauratieverhaal van de muren rond de site en wat er gepland staat met de indrukwekkende Tiendenschuur. Vier verschillende geleide rondleidingen nemen bezoekers mee langs het landschap en de vijvers, de kloostertuin en bijenhal, de kruidentuin en andere lokale flora en de technische installaties van het stooklokaal;
  • aan verschillende infostanden, verspreid over het Neerhof, het museum en de kloostertuin, geven lokale partners wat meer uitleg over hun eigen werking.

Een hapje en drankje op het Neerhof

Wie wil, kan al vanaf 12 uur terecht op het Neerhof voor een hapje en een drankje, vaak geproduceerd met lokale producten en tegen maatschappelijke prijzen. Een greep uit het aanbod:

  • wraps met lokale biogroenten van De Wikke;
  • brood van graan van de Boerencompagnie met verse paté van ’t Lindeveld;
  • soep met brood van graan van de Boerencompagnie;
  • verse pannenkoeken;
  • kaas en ijs van ’t Galgenveld;
  • wijn en Gageleer-bier van de Doe-boerderij.

Muziek

Daarnaast luistert authentieke muziek de sfeer op doorheen de dag:

  • in de Mariapoort brengt het Huis van de Polyfonie 15e en 16e-eeuwse muziek, vanaf 13 uur;
  • vanaf 12 uur brengen An Lommelen, Luc Rombouts en Stefano Colletti beiaardmuziek op een mobiele beiaard;
  • om 11 uur: eucharistieviering door abdijkoor Wodan Skalden onder leiding van André Kockaerts en gezongen avondgebed om 18.15 uur.

Praktisch

  • Centraal info- en onthaalpunt: Provisorenhuis (centraal plein)
  • Parkeren met de fiets: in de fietsstallingen in de buurt van het Neerhof
  • Met de wagen: parking op de site via Geldenaaksebaan of eventueel in Parking Philipssite

 

uitnodiging-Abdij-van-Park.pdf

PDF - 836 Kb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]