10 jaar Centrum Inclusieve Kinderopvang Leuven
Kinderopvang is er voor elk kind, ook voor kinderen met een beperking of specifieke zorgbehoefte. Dat is de visie van het Centrum Inclusieve Kinderopvang (CIK), dat al tien jaar bouwt aan een toegankelijk opvangnetwerk in Leuven en omstreken. Met kwaliteitsvolle en toegankelijke opvang dichtbij huis voor alle kinderen, kunnen ouders hun kind met vertrouwen achterlaten in professionele handen.
“Voor ouders met een kind met een beperking of specifieke zorgbehoefte is het vaak een hele zoektocht om een geschikte opvangplek te vinden. Ze vragen zich af of de opvang de juiste zorg kan bieden, terwijl opvanginitiatieven soms onzeker zijn over de extra ondersteuning die nodig is. Daarom biedt het CIK begeleiding op maat”, vertelt schepen van kinderopvang, Lalynn Wadera.
Ouders en ondersteunende diensten zoals het Huis van het Kind, het loket kinderopvang, het Centrum voor Ontwikkelingsstoornissen, de sociale diensten van ziekenhuizen of mutualiteiten, vinden steeds beter de weg naar het CIK dat via inclusiecoaches samen met de gezinnen op zoek gaat naar gepaste opvang.
Ook opvanglocaties kunnen een beroep doen op de inclusiecoaches van het CIK. Zij zorgen ervoor dat kinderbegeleiders zich optimaal kunnen voorbereiden op de komst van een kindje met een specifieke zorgbehoefte. De coaches bieden zelf ook hulp aan of schakelen bijkomende hulp in zoals een kinesitherapeut, een verpleegkundige die medische handelingen uitvoert of vrijwilligers die komen voorlezen terwijl de kinderbegeleider sondevoeding toedient of extra oefeningen doet.
Door deze samenwerking ontstaat een waardevolle kruisbestuiving tussen kinderopvanginitiatieven en zorgspecifieke diensten. Voor die extra ondersteuning bekijkt het CIK ook hoe ze rechtstreeks toegankelijke hulp zoals GIO of Outreach zo goed mogelijk kunnen inzetten. Ze werken hiervoor samen met heel wat partners zoals bijvoorbeeld het multifunctionele Centrum Ganspoel. Verpleegkundige Elke benadrukt: “Het geeft veel werkvreugde als je kennis kan delen. Dankzij het delen van kennis kunnen kinderen met extra zorgen in de reguliere kinderopvang terecht.”
Een groeiende beweging in Leuven
In de afgelopen tien jaar groeide het aantal opvanginitiatieven die inclusieve kinderopvang aanbieden aanzienlijk. Het CIK is enorm dankbaar dat een aantal opvanglocaties een voortrekkersrol hebben gespeeld en zo andere initiatieven overtuigden dat inclusieve opvang haalbaar is. Daardoor kan er vandaag voor steeds meer kinderen een geschikte opvangplaats gevonden worden.
Schepen Wadera is trots op deze evolutie: “Het vertrouwen van ouders in inclusieve kinderopvang is gegroeid en terecht: er is zoveel expertise aanwezig in de kinderopvang. Het is zo krachtig om te zien dat opvanginitiatieven meer en meer geloven in hun eigen competenties om kwaliteitsvolle inclusieve kinderopvang te realiseren. We zijn er vast van overtuigd dat kinderen met en zonder specifieke zorgvraag veel van elkaar kunnen leren en dat alle vormen van diversiteit in de kinderopvang aanwezig moeten zijn. Elk kind heeft recht op de beste kinderopvang en de beste zorg, een beperking of specifieke zorgbehoefte mag daarvoor geen drempel zijn.” Na tien jaar werking blijft het CIK zich daarom inzetten voor een toegankelijke en inclusieve kinderopvang, waarin elk kind alle kansen krijgt om te groeien en te ontwikkelen.
Een wereld van verschil voor kinderen en ouders
Die inclusieve aanpak maakt een wezenlijk verschil voor kinderen én hun ouders. De mama van David getuigt: “Iedere keer dat wij David ophalen op het einde van de dag, is het een strijd om hem terug naar huis te krijgen. Hij komt met super veel goesting naar de vakantieopvang en komt steeds moe en voldaan terug. Zowel op vlak van sociale vaardigheden als taalvaardigheid zien wij telkens opnieuw een verbetering. Hij vindt het geweldig in de vakantieopvang en voelt zich er volledig thuis én veilig. En dit is voor ons als ouders enorm belangrijk.”
Luisterbank als opstap naar meer inclusie
Omdat inclusieve kinderopvang pas echt kan slagen vanuit een volwaardig partnerschap met ouders, haalde het CIK de luisterbank van 'Ouders voor Inclusie' naar Leuven. De luisterbank, die momenteel in bibliotheek Tweebronnen staat, laat bezoekers via QR-codes kennismaken met verhalen van ouders met een kind met specifieke zorgbehoeften. Ze delen hun bezorgdheden, de grenzen waar ze op botsen, maar ook hun succeservaringen.