100 Leuvenaars geven kleur aan de stad met nieuw mozaïekproject

Op 18 plaatsen in Leuven kon je de voorbije zomer groepjes Leuvenaars aan het werk zien met mozaïeksteentjes. Onder begeleiding van 6 kunstenaars versierden ze 31 betonnen zitelementen met mozaïektekeningen. De banken doen nu dienst als fleurige ontmoetingsplaatsen voor de buurt. Net als bij het eerste mozaïekproject vorig jaar  groeide er opnieuw een knap Leuvens buurtverhaal uit voort.

Vandaag, 20 september, stroomden de deelnemers toe in het Van Waeyenberghpark voor het slotmoment ‘Mozaïek met de buurt’. Schepen van sociale zaken Bieke Verlinden, opende de avond met een woord van dank aan alle deelnemers. “Elk van hen droeg een steentje bij aan dit stadsbrede project. Allemaal samen geeft dat een prachtig resultaat. Je zou kunnen zeggen dat we met z’n allen, als Leuvenaars met elk ons eigen steentje om bij te dragen, samen de mozaïek van de stad vormen. En net als de mozaïeken van dit project, hangt onze stad met de juiste lijm stevig aaneen”, glimlacht schepen Verlinden.

Buren, kinderen, percussionisten, vendelzwaaiers … Samen gingen ze aan de slag met 60 m² tegels, 67 kg klei, 160 kg lijm en 200 kg voegsel. Onder de deelnemers bevonden zich enkele bijzondere groepen. Zo sloeg de Chinese gemeenschap de handen in elkaar met Alvinnenberg, een woonvoorziening voor mensen met een beperking. Ook het Kolveniershof, een dagcentrum voor volwassenen met een beperking, puzzelde samen met vrienden, familie en vrijwilligers een mozaïek in elkaar.

Elk project kon een peter of meter aanduiden. “Om het project tot een goed eind te brengen, moest de buurt bij elkaar komen. De stad sponsorde, als peter en meter zorgden wij mee voor het praktische, de begeleidende kunstenaar bood haar expertise. Maar uiteindelijk is het de buurt die het samen moet doen. Het was een emotioneel momentje om het laatste puzzelstukje erin te passen. Je hebt er uiteindelijk toch een 15-tal fijne uren samen aan gewerkt. En nu kunnen we er samen van genieten. Het heeft onze buurt in elk geval dichter bij elkaar gebracht. Ik denk dat dit nog maar het begin is”, aldus één van de peter en meter duo’s.   

Tijdens het slotmoment stond ook een fototentoonstelling opgesteld in het park waar alle 31 banken werden samengebracht en deelnemers elkaars werk konden bewonderen. De stad liet ook een filmpje maken op één van de locaties waar Leuvenaars aan de slag gingen met een mozaïekbank. Wie alle banken wil bezoeken, kan het overzicht vinden op …

‘Mozaïek met de buurt’ kadert binnen Kom op voor je wijk, het project waarmee de stad Leuven inwoners ondersteunt om hun eigen ideeën voor hun straat of buurt te realiseren.

Met dank aan de kunstenaars die de groepen begeleiden: Roeland Kotsch, Ine Lammers, Hans Geyens, Heidi Schueremans, Linda Bollens, Jan Vander Elst.

 

Contacteer ons
Bieke Verlinden schepen van sociale zaken, werk en studentenzaken
Bieke Verlinden schepen van sociale zaken, werk en studentenzaken
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven