19e Erfgoeddag in Leuven in het teken van vakmanschap

Onder het motto ‘Hoe maakt u het?’ staat Erfgoeddag dit jaar in het teken van ambacht en vakmanschap. Op twaalf locaties in Leuven kunnen bezoekers kennismaken met oude ambachten en hun hedendaagse invulling – van koffiebranden tot zegels maken, van tapijtweven tot klokkengieten. En natuurlijk zien ze ook makers live aan het werk.

“De Leuvense Erfgoeddag is er om u op 1 dag zo veel mogelijk ervaringen mee te geven. Om u een fijne, inspirerende dag vol gratis activiteiten te bieden met het Leuvens erfgoed in de hoofdrol. Welkom!” aldus schepen van cultuur en evenementen Denise Vandevoort.

Stadhuis centrale locatie
Het historische stadhuis, zelf toonbeeld van vakmanschap, is de centrale plek. Hier kunnen bezoekers hun  bezoek starten met een gratis koffietje  – zolang de voorraad strekt-  en een programmaboekje. Je ziet er de vlechtinstallatie van Ief Spincemaille in werking, hoort hoe Bram Kerkhofs de stadhuisluchters maakte en kan op de Grote Markt de futuristische robot bewonderen, gemaakt door jongeren van VTI (Vrij Technisch Instituut) Leuven en Hans Geyens.
Maar ook de historische ruimtes, zoals de schatkamer, klerkenkamers en gotische zaal, komen tot leven. Met virtual reality, soundscapes, originele archiefstukken, … brengen ze je in de sfeer van de opstand van de ambachten en Pieter Coutereel.

Programma voor jong en oud
Deze 19e editie heeft ook speciale kinder- of gezinsactiviteiten in petto. Van zegels maken in het stadsarchief, spelen op de oefenbeiaard in Abdij van Park tot zelf een creatie weven in het Heilig Hartinstituut.
Ook jongeren van MIJNLEUVEN werkten actief mee aan het programma. In het historische stadhuis leverden ze een bijdrage aan de soundscapes en beleving in de klerkenkamers en gotische zaal. In de ruimtes van MIJNLEUVEN, zijvleugel van het stadhuis, organiseren ze workshops voor hun leeftijdsgenoten en presenteren de meiden van Textiellab een voel- en maakparcours waaraan het publiek kan deelnemen.

Nieuw: virtuele route, eerste project van Erfgoedlabo Leuven
Deze Erfgoeddag is ook het moment waarop het Erfgoedlabo Leuven* een eerste project voorstelt. Met de focus op vakmanschap en expertise binnen de Leuvense erfgoedsector, werkten ze twee inhoudelijke routes uit. Eén route focust op de makers van vandaag en de andere belicht het veelzijdige beroep van de erfgoedspecialist. Deze routes komen ook online tot leven. Op Erfgoeddag kan je ze consulteren op een touchtafel in het stadhuis, maar ook nu al vind je ze  op www.erfgoedlabo.be/erfgoeddag. Zo kan je alvast een virtueel bezoek brengen aan de locaties en hoor en zie je via filmpjes de makers en experten aan het woord/werk. Het helpt je om een keuze te maken welke locaties en makers jij interessant vindt om te bezoeken op 28 april.

Persvoorstelling op woensdag 24 april
Vandaag, om 11 uur, konden pers en partners in primeur de VR-beleving rond Pieter Coutereel testen, de vlechtinstallatie van Rope en Ief Spincemaille zien en via een touchtafel alvast virtueel enkele locaties en hun ambachten verkennen (zie foto's).

Info over het programma
Je vindt het volledige programma op www.erfgoeddagleuven.be. Gratis programmaboekjes kan je ophalen bij Toerisme Leuven en je vindt ze op Erfgoeddag ook aan de infostand aan het stadhuis. Welkom! 


*Erfgoedlabo Leuven is een samenwerkingsverband van de professionele erfgoedspelers in Leuven dat werd opgericht in 2017. In dialoog met andere erfgoedorganisaties binnen en buiten Leuven willen ze hun kennis en expertise delen en zo elkaar versterken. Op die manier willen ze Leuven als dynamische erfgoedstad op de kaart zetten. 
Meer weten over de partners en werking van Erfgoedlabo Leuven? Kijk op de gloednieuwe website www.erfgoedlabo.be 

Erfgoeddag_19_Brochure.pdf

PDF - 2.1 Mb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]