19e Erfgoeddag in Leuven lokte bijna 10.000 bezoekers

19e Erfgoeddag in Leuven lokte bijna 10.000 bezoekers

Onder het motto ‘Hoe maakt u het?’ stond Erfgoeddag dit jaar in het teken van ambacht en vakmanschap. Op twaalf locaties in Leuven konden bezoekers kennismaken met oude ambachten en hun hedendaagse invulling – van koffiebranden tot zegels maken, van tapijtweven tot klokkengieten. En natuurlijk zagen ze ook makers live aan het werk. En dat werd gesmaakt door het publiek.

“Het historische stadhuis, zelf toonbeeld van vakmanschap, was de centrale plek van deze editie en trok maar liefst 3500 geïnteresseerden”,  aldus schepen van cultuur en evenementen Denise Vandevoort. “Met virtual reality, soundscapes, originele archiefstukken en projecties kwam het verhaal van de opstand van de ambachten en Pieter Coutereel (14e eeuw) weer tot leven.” Maar het stadhuis was evengoed de plek van het eerste project van Erfgoedlabo Leuven* met filmpjes van makers en experten en een 360°-tour van de andere erfgoedlocaties. Het publiek kon er ook Leuvens kunstenaar Ief Spincemaille met zijn vlechtinstallatie Rope aan het werk zien en Leuvens designer Bram Kerkhofs, die de stadhuisluchters maakte, ontmoeten.  Op de pui van het stadhuis hadden jongeren van VTI (Vrij Technisch Instituut) Leuven en kunstenaar Hans Geyens met hun futuristische robot voor een extra eyecatcher gezorgd.

De speciale kinder- of gezinsactiviteiten vielen erg in de smaak:  van zegels maken in het stadsarchief, spelen op de oefenbeiaard in Abdij van Park tot zelf een creatie weven in het Heilig Hartinstituut. “Erfgoeddag kan je ook beleven met het hele gezin”, aldus schepen Vandevoort. “En dankzij de samenwerking met MIJNLEUVEN was er deze editie ook een aanbod voor jongeren met allerlei workshops en een textiellab.”

Ook de Universiteitshal KU Leuven was een van de trekpleisters. Hier kwam je meer te weten over het ambacht van het koffiebanden en-proeven, maar vond je evengoed instrumenten vervaardigd voor de wetenschap.

*Erfgoedlabo Leuven is een samenwerkingsverband van de professionele erfgoedspelers in Leuven dat werd opgericht in 2017. In dialoog met andere erfgoedorganisaties binnen en buiten Leuven willen ze hun kennis en expertise delen en zo elkaar versterken. Op die manier willen ze Leuven als dynamische erfgoedstad op de kaart zetten. 
Meer weten over de partners en werking van Erfgoedlabo Leuven? Kijk op de gloednieuwe website www.erfgoedlabo.be 

Contacteer ons
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Tiny T’Seyen Erfgoedcel Leuven, stad Leuven
Zoë Westelinck jongerenwerker, MIJNLEUVEN
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Tiny T’Seyen Erfgoedcel Leuven, stad Leuven
Zoë Westelinck jongerenwerker, MIJNLEUVEN
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven