2 vrouwen van 2 generaties stellen samen tentoon in Leuven

Avontuurlijke reizigers kiezen vaak tegenovergestelde routes, om elkaar dan toch op dezelfde plek te ontmoeten. Dat is de conclusie als je de schilderijen van globetrotters Danie Staut (68) en Ann Witters (41) naast elkaar ziet hangen. Deze ‘twee vrouwen van twee generaties’ presenteren samen hun werk aan het grote publiek. De tentoonstelling maakt deel uit van Expo Leuven, een samenwerking tussen de stad Leuven, M - Museum Leuven, 30CC, SLAC en Kunst in Huis. Ze loopt van 27 april tot 25 mei in de kapel van de Romaanse Poort.

'Zij aan zij’ maakt deel uit van Expo Leuven, een tentoonstellingsreeks waarmee M – Museum Leuven kunstenaars uit de eigen regio in de kijker zet. “Ann en ik kwamen zelf met het idee om ons werk samen voor te stellen”, vertelt Danie. “Ook al hebben we onze eigen stijl, toch ademt ons werk eenzelfde sfeer. Misschien omdat we ons allebei laten inspireren door overweldigende ervaringen die we opdoen tijdens onze reizen. Voor mij is dat vaak de onderwaterwereld, voor Ann eerder verlaten vlaktes en afgelegen bergtoppen.”

Landschapskunst dus, maar geen geschilderde postkaarten. In de werken van beide vrouwen zijn herkenbare vormen nog moeilijk te bespeuren. Om los te komen van de werkelijkheid volgen ze een tegenovergestelde werkmethode. “Danie schildert heel erg organisch en vanuit haar onderbewustzijn”, zegt Ann, “Ik ga methodischer, zelfs ambachtelijk te werk door die werkelijkheid eerst te vatten in collages of maquettes voor ik ze op doek zet.”

Een andere aanpak. Meer dan 25 jaar leeftijdsverschil. En toch zij aan zij tegen de muren van de kapel van de Romaanse Poort. Hoe hebben Ann en Danie elkaar gevonden? “We liepen elkaar tegen het lijf in de Leuvense academie”, vertelt Ann. “Er was meteen een persoonlijke klik én bewondering voor elkaars werk.” Toch is er geen sprake van wederzijdse beïnvloeding. “Daarvoor zijn we allebei net iets te eigenzinnig”, lacht Danie. “We zeggen eerlijk ‘ons gedacht’ over elkaars werk, maar doen dan uiteindelijk toch ‘ons goesting’. Eerlijk gezegd is het voor ons telkens weer een verrassing hoe onze schilderijen elkaar als vanzelf aanvullen. En we zijn heel benieuwd of ook onze bezoekers dat aha-gevoel zullen ervaren.”

Praktisch

  • De tentoonstelling ‘Zij aan zij – 2 vrouwen, 2 generaties’ loopt van 27 april tot 25 mei in de kapel van de Romaanse Poort, Brusselsestraat 63, 3000 Leuven.
  • Openingsuren: wo, do, vr, za | 14:00-18:00
  • Inkom gratis

 

 

Contacteer ons
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Hanne Buckinx medewerker tentoonstellingen
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Hanne Buckinx medewerker tentoonstellingen
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven