2000 cadeaucheques voor kwetsbare Leuvense kinderen en jongeren dankzij Make Belgium Great Again

Dankzij een grootschalige inzamelactie van het VTM-programma ‘Make Belgium Great Again’, ontvangen in Leuven meer dan 2000 kinderen en jongeren uit kwetsbare gezinnen een cadeaucheque ter waarde van 50 euro. Hiermee kunnen ze zelf speelgoed, sportmateriaal, kinderspullen, boeken of een leuke uitstap kopen.

De afgelopen maanden zamelde het VTM-programma ‘Make Belgium Great Again’, dankzij hartverwarmende acties van Frances Lefebure en andere tv-makers, een hele hoop geld in voor gezinnen die het moeilijk hebben. Het ingezamelde geld voor Leuven - een totaalbedrag van bijna 100.000 euro - werd door het Kinderarmoedefonds van de Koning Boudewijnstichting overhandigd aan diverse Leuvense organisaties: Inloopteam de Mobil, Home-Start Domo, Buurtwerk ’t Lampeke, Wigwam, de woonwagenwerking van stad Leuven en Huis van het Kind Leuven.

“Zo’n grootschalige actie is zeer waardevol”, zegt Lieven Verlinde van buurtwerk ’t Lampeke, “zeker in deze coronaperiode waarin heel wat gezinnen het moeilijk hebben. Veel gezinnen moeten samenleven in kleine ruimtes, komen in zeer moeilijke situaties terecht omdat hun inkomen (deels) wegvalt, er is veel angst voor het coronavirus … Het vraagt heel wat om deze periode door te komen. Een extra meerwaarde is dat ook jongeren de cheques kunnen gebruiken. Vaak richten acties zich op gezinnen met jonge kinderen, maar deze actie neemt iedereen mee. Wat je ook niet mag onderschatten, is het feit dat mensen kunnen kiezen wat ze kopen. De cheques zijn trouwens ook een jaar geldig, dus er kan gewacht worden op een verjaardag, een geboorte, het begin van het schooljaar in september ..."

“De cadeaucheques van Make Belgium Great Again zijn een hartverwarmende aanvulling op het structurele armoedebeleid dat Leuven voert”, vult Bieke Verlinden, schepen van zorg en welzijn, aan. “Acties als deze zijn een mooie extra in een stad als Leuven waar we samen met Leuvense organisaties, bedrijven en solidaire inwoners al vele jaren het voortouw nemen in de strijd tegen kinderarmoede. Armoede is een complex probleem, kinderarmoede is dat evenzeer. Oplossingen zijn niet zo uit de lucht te plukken. Door met diverse acties en partners, elk met hun kennis, expertise en context, kunnen we kinderarmoede structureel aanpakken."

Het is vanuit die verbindende visie dat in Leuven de stad, het middenveld, burgers en bedrijven zo veel mogelijk de handen in elkaar slaan. Dat gebeurt door de integrale ondersteuning van gezinnen via laagdrempelige gezinswerkingen (zoals Koala, buurtwerk ’t Lampeke, Wigwam, Mobil ...) en gezinscoaches. Maar eveneens door de inzameling van kindermateriaal bij Kirikou. Ook het engagement van een grote groep vrijwilligers (zoals Home-Start Domo) die kinderen helpen bij huiswerk, bij sport en spel of thuis, is van groot belang. “Het zijn deze Leuvense armoede- en welzijnsorganisaties die de cadeaucheques in februari aan de kinderen zullen verdelen. Samen met deze cadeaucheques zal er in ieder gezin ook een luisterend oor binnenstappen. En dat is, zeker in deze tijden, van groot belang”, besluit schepen Bieke Verlinden.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]