22 Leuvense scholen doen mee aan Duurzame Week

Van 11 tot 15 februari zetten 22 Leuvense scholen de thema’s duurzaamheid en klimaat extra in de kijker. Tijdens verschillende  workshops, evenementen en educatieve acties werken leerlingen uit het basis- en secundair onderwijs rond duurzaamheid. Stad Leuven slaat hiervoor de handen in elkaar met Oxfam, Goodplanet, Djapo, De Aanstokerij en Studio Globo.

In totaal nemen 22 Leuvense scholen deel aan de Duurzame Week, goed voor een honderdtal workshops op maat van de leerlingen. Tijdens sessies zoals “Wat is Watt” en “Lievelings(w)eten” worden de leerlingen deze week op een interactieve manier ondergedompeld in onderwerpen zoals eerlijke handel, energieverbruik, kansarmoede, voedselstrategie en duurzame mobiliteit. Daarnaast trekken ook heel wat leerlingen vandaag, op Dikketruiendag, een extra trui aan op school.  

Schepen van onderwijs, Lalynn Wadera, en schepen van klimaat en duurzaamheid, David Dessers, bezochten gisteren de Sint-Norbertusschool in Heverlee. Ze volgden er een workshop rond eerlijke handel, verzorgd door Oxfam Wereldwinkels Leuven. Samen met de leerlingen van de tweede en derde graad van het basisonderwijs speelden ze een “oneerlijke quiz”, over de principes van eerlijke handel.  

“De voorbije weken werd duidelijk dat veel jongeren vragende partij zijn voor meer aandacht voor klimaat en duurzaamheid op school. We hopen dat deze activiteiten voor de nodige inspiratie zorgen en hen mee vormen tot goed geïnformeerde klimaatburgers. Dat is belangrijk, willen we ook morgen onze klimaatambities waar maken”, zegt schepen Dessers. “Het doet me deugd om te zien dat scholen en experten samenwerken om leerlingen nog meer te leren over duurzaam leven. Want we moeten dit allemaal samen doen”, vult schepen Wadera hem aan.

Klimaatscholen
De Duurzame Week is één van de acties rond Leuvense Klimaatscholen, een traject dat een heel schooljaar lang loopt. Binnen dat project spannen de scholen en hun leerlingen zich in om van Leuven een duurzame en leefbare stad te maken. Dit schooljaar schreven 34 van de 43 lagere en 14 van de 19 Leuvense middelbare scholen zich in als Klimaatschool. Ze ondertekenden een charter waarmee ze zich dit schooljaar engageren om met de leerlingen rond duurzaamheid te werken. In een klimaatactieplan beschrijven ze hoe ze dat willen doen. Het project Leuvense Klimaatscholen past in de ambitie van de stad om klimaatneutraal te worden. Meer informatie over het aanbod voor klimaatscholen vind je op www.leuvenvoorscholen.be/klimaatscholen.

 

 

 

Contacteer ons
David Dessers schepen van klimaat en duurzaamheid, stad Leuven
Lalynn Wadera schepen van onderwijs, stad Leuven
Els Meuwissen deskundige duurzaamheid, stad Leuven
David Dessers schepen van klimaat en duurzaamheid, stad Leuven
Lalynn Wadera schepen van onderwijs, stad Leuven
Els Meuwissen deskundige duurzaamheid, stad Leuven
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven