2.500 leerlingen maken kennis met innovatie, technologie en creativiteit op tweede and& Play festival

Van 21 tot en met 25 april vindt de tweede editie van and& plaats, het Leuvense festival over maatschappelijke en technologische vernieuwing. Opnieuw is er ook Play, een speciaal kinderluik, georganiseerd in samenwerking met het onderwijsnetwerk Samen Onderwijs Maken (SOM). Tijdens and& Play maken kinderen kennis met technologie en innovatie in diverse domeinen: ze gaan aan de slag met verschillende materialen, ontdekken Artificiële Intelligentie en kunnen deelnemen aan workshops rond robotica. De rode draad is hoe technologie kan bijdragen tot een duurzamere omgeving. Wegens de geldende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan herdachten de organisatoren Play naar een veilige versie: ze brengen het festival ook tot in de klas!

“Met and& willen we mensen warm maken voor technologie en innovaties en vooral tonen hoe ze helpen om het leven voor iedereen beter te maken. Play doet dit op kindermaat. Kinderen maken er kennis met technologie en leren er creatief mee experimenteren. Tijdens deze coronaperiode brengen we het festival in werkpakketten tot in de klas en nodigen we enkele kinderen uit om als eersten onze maakleerplek aan de Vaart te bezoeken”, zegt schepen van onderwijs en economie Lalynn Wadera.

Leerlingen ontdekken ‘Het nieuwe Goud’
Play stimuleert kinderen om na te denken over hoe de wereld in elkaar zit: uit welke bouwstenen en materialen bestaat die? "Daarom besloten we Leuvense klassen en scholen mee te nemen op een bouwtrip waarin ze leren over circulariteit, recycleren, duurzaamheid en wetenschap en er zelf ook actief mee aan de slag gaan in de klas. Leerlingen ontdekken zo hoe ze met verschillende technieken en diverse materialen vormen kunnen maken”, zegt Lore Baeyens, coördinator van SOM.

550 leerlingen ontvingen in hun klas een bouwdoos uitgewerkt door de creatieve studio WAUW, bedenker van het project en prikkelende vragen van onder meer KU Leuven professor circulaire economie Karel Van Acker en Existenz, een gedreven groep studenten ingenieur-architect aan de KU Leuven, in samenwerking met coachingbureau KIJK! Elke leerling kan op zoek gaan naar zijn eigen talenten en unieke goudstaven bouwen uit circulaire materialen. De goudstaven van alle Leuvense klassen zullen samen een grote, kunstige installatie in maakleerplek vormen.

De valkuilen en mechanismen van Artificiële Intelligentie
Bij het beluisteren van muziek op Spotify, het kijken van een serie op Netflix of het scrollen door Facebook en Instagram is er een slimme machine die ons gedrag en onze keuzes in de gaten houdt en hieruit bijleert. Maar Artificiële Intelligentie (AI) gaat nog veel verder. and& Play en VRTW NWS zetten leerlingen uit de eerste graad met een EDUbox een eind op weg bij het ontrafelen ervan. 1.800 Leuvense leerlingen van de eerste graad secundair onderwijs leren aan de hand van een Edubox hoe AI precies in zijn werk gaat.

Ook deelnemen in maakleerplek?
Tijdens het and& Play-festival kunnen kinderen en ouders de wondere wereld van technologie, innovatie en creativiteit ook zelf verkennen.  In maakleerplek aan de Vaart biedt Edison, het STE(A)M-partnerschap van de stad Leuven, KU Leuven, UCLL, Brightlab en nog vele andere lokale partners, workshops rond robotica aan. Daarnaast kan je er aan de slag met arcadegames van het Rode Hond Festival, georganiseerd door 30CC. Dat is volledig coronaveilig, want kinderen moeten hun handen niet gebruiken bij de spelen: ze kunnen met hun voeten elektronische puzzels maken of bewegen op het ritme van licht en muziek. Inschrijven kan vanaf 30 maart via andleuven.com.

Tot slot lanceert ook VITO, de Vlaamse onafhankelijke onderzoeksorganisatie op het gebied van cleantech en duurzame ontwikkeling, tijdens and& Play de Leuvense editie van haar stadsspel ‘ResourCity’. Met deze app leren kinderen al wandelend bij over chemie en technologie en ontdekken ze leuke weetjes over Leuvense locaties. De eerste twintig spelers die alle chemische elementen in Leuven ontdekken, ontvangen een leuke prijs. Je kan de app vanaf eind april downloaden via andleuven.com.

Contacteer ons
Lalynn Wadera schepen van onderwijs, economie, diversiteit, groen en stadsgebouwen, stad Leuven
Fien Degrande adviseur communicatie SOM
Lalynn Wadera schepen van onderwijs, economie, diversiteit, groen en stadsgebouwen, stad Leuven
Fien Degrande adviseur communicatie SOM
Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven