35.066 nieuwe bomen en planten in Leuven zijn klaar voor de lente

De dagen lengen langzaam en de krokussen staan al in bloei. De lente is in aantocht, en dat betekent dat de stad momenteel volop bezig is met de aanplant van nieuwe bomen en planten. De meeste bomen gingen de afgelopen weken al de Leuvense grond in. Nu is het de beurt aan de vaste planten en heesters. “We zetten in totaal 35.066 stuks aan nieuw groen klaar om te kunnen groeien met de eerste lentezon”, vertelt schepen van openbaar groen Lalynn Wadera.

Het hele voorjaar zijn stadsmedewerkers druk in de weer om 483 bomen, 1.3620 vaste planten, 18.026 heesters en 2.937 stuks bosgoed aan te planten op verschillende locaties in Leuven.

De plantactie start met de bomen. Die kregen de voorbije weken vooral een plek in heraangelegde straten. Zo kregen onder andere de Huttelaan in Heverlee, Lindedreef in de binnenkoer van Abdij van Park, de Borstelstraat in Kessel-Lo, en de Bosmansstraat meer bomen. “De nieuwe bomen maken de straten niet alleen mooier, ze zorgen op termijn ook voor verkoeling tijdens warme zomerdagen, en vangen water op bij hevige regenval”, weet schepen Wadera.

Op andere plaatsen plantte de stad bomen en plantjes ter vervanging van oude bomen, bijvoorbeeld aan de Vaartdijk waar voorheen populieren stonden.

Planten en heesters
Nu de meeste bomen geplant zijn, is het de beurt aan de planten en heesters. Die wil de stad ten laatste tegen april allemaal geplant hebben. Dan hebben de wortels nog voldoende tijd om in de aarde te schieten, waardoor de planten zelfstandiger kunnen groeien. “Want alle plantgoed water geven vraagt veel handen en tijd, het is dus goed als ze zo veel mogelijk zelf water aan de bodem kunnen onttrekken”, zegt schepen Wadera.

55 klimaatbomen
Bij de keuze van de bomen denkt de stad toekomstgericht en houdt ze rekening met de prognoses van de klimaatopwarming. “Eind januari plantten we bijvoorbeeld 55 klimaatbomen op de Philipssite. Dat zijn bomen die beter bestand zijn tegen lange periodes van droogte en kortstondige wateroverlast. “We zorgen ervoor dat ze een goede start kunnen nemen door de bodem te verrijken met degelijke teelaarde of plantsubstraat en bodemverbetering. Omdat de bomen grote kruinen moeten krijgen, zorgen we ook voor voldoende ondergrondse groeiruimte.” Zo krijgen de bomen maximale kansen om uit te groeien tot grote oude bomen die veel CO2 opnemen en zorgen voor verkoeling.

“Ik ben blij met al dat nieuwe groen in Leuven. Bestaand groen houden en aanvullen is een absolute prioriteit. Want we willen een aangename stad, nu en in de warmere en nattere toekomst”, besluit schepen Wadera.

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be