380 gratis prentenboeken voor kinderen uit kwetsbare gezinnen

De actie ‘Geef Een Prentenboek Cadeau’ bestaat ondertussen zeven jaar. In Nederland en Vlaanderen bieden meer dan 1.000 boekhandels en partners voor een kleine prijs een kwalitatief boek aan. Al sinds de eerste editie neemt stad Leuven deel in samenwerking met boekhandel De Kleine Johannes. De boekhandel gaat daarbij nog een stapje verder zodat dit jaar maar liefst 380 kinderen een exemplaar van deze mooie prentenboeken helemaal gratis krijgen. ​

'Geef een (Prenten)boek Cadeau' is een jaarlijks initiatief dat boeken toegankelijk maakt voor alle kinderen, ook zij die minder makkelijk in aanraking komen met boeken. Voorlezen is belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen. Jammer genoeg is de toegang tot boeken en lezen voor veel kinderen nog altijd niet vanzelfsprekend. Door samenwerkingen met verschillende boekhandels en partners, kunnen mensen het boek aankopen voor een kleine prijs. Dit jaar waren dat dat “Dolfje Weerwolfje” voor oudere kinderen en “Kleine IJsbeer, een ijsbeer in de tropen” voor de kleintjes voor slechts 2,99 euro.

Gulle Leuvenaars
De Leuvense kinderboekenwinkel De Kleine Johannes gaat elk jaar een stapje verder. “Zelfs met een prijs van net geen drie euro kan een kwetsbaar gezin drempels ervaren om onze boekhandel binnen te stappen”, legt boekhandelaar Luc Vander Velpen uit. “Daarom stellen wij al sinds de eerste editie van de actie voor aan iedereen die het boek voor zichzelf koopt in onze winkel, om ook een exemplaar te schenken aan een kind uit een kwetsbaar gezin. ​ Het is hartverwarmend om te zien hoeveel van de klanten ingaan op het voorstel om ook een boek te schenken. Zo krijgen alle kinderen de kans om op te groeien tussen de mooiste prentenboeken. ”

Voor de verdeling van de geschonken boeken, werkt de boekhandel samen met stad Leuven via haar ​ Huis van het Kind. Zij hebben de nodige contacten met verschillende organisaties die werken met kwetsbare gezinnen. De warme samenwerking maakt het mogelijk om boeken gratis te verdelen over de gezinnen die hun steun krijgen.

Groeiend succes
Ook dit jaar was de actie weer een gigantisch succes, met nog 60 exemplaren meer dan vorig jaar. In totaal zullen maar liefst 380 gratis boeken voor heel wat leesplezier zorgen bij de jongste Leuvenaars.

Luc Vander Velpen, eigenaar van De Kleine Johannes, is heel blij met de vrijgevigheid van zijn klanten: “Het is fantastisch om elk jaar weer te zien hoe enthousiast onze klanten dit initiatief omarmen. Meer dan de helft van wie een boek voor zichzelf kocht, schonk minstens één exemplaar aan een kwetsbaar kind. Ook de voorleesnamiddag was een warm en gezellig moment. Voor de gelegenheid hadden we de Leuvense jeugdauteur Kolet Janssen uitgenodigd voor wat literaire randanimatie. Het was opnieuw een heel inspirerende dag hier in De Kleine Johannes.”

Voorlezen ​
“Voorlezen aan kinderen heeft ontzettend veel voordelen voor de opvoeding van kinderen”, legt Bieke Verlinden, schepen van zorg en welzijn en voorzitter van Huis van het Kind Leuven, uit. ”Zo hebben kinderen aan wie je regelmatig voorleest een grotere woordenschat en letterkennis dan hun leeftijdsgenoten, een prachtige opstap om te leren lezen vanaf het eerste leerjaar. En voorlezen stimuleert niet alleen de taalontwikkeling van kinderen, ook hun fantasie en hun hele wereldbeleving vergroot er mee. En voorlezen is ook gewoon heel erg leuk: samen in een nieuw avontuur duiken, andere wereld ontdekken en even de tijd uit het oog verliezen. Het zorgt voor een gezellig moment van samenzijn waarin je samen de wonderen van een verhaal deelt”, lacht schepen Verlinden.

Vandaag kwam voor de gelegenheid een dertigtal kinderen uit de werkingen van Kettekeet (Buurtcentrum Sint-Maartensdal), Fabota (buurtwerk 't Lampeke) en Wigwam naar De Kleine Johannes om te luisteren naar het prachtige prentenboek ‘Kleine IJsbeer, een ijsbeer in de tropen’. “Het fijne voorleesmoment, waarbij de kinderen eventjes volledig opgingen in het spannende verhaal, toonde helemaal waar deze actie voor staat”, lacht Bieke Verlinden. “Deze hartverwarmende boekenactie is een mooi voorbeeld van hoe samenwerkingen bijdragen aan gelijke kansen voor alle kinderen in de stad. Ik ben dan ook jaar na jaar trots op deze succesvolle samenwerking met ons Leuvense Huis van het Kind en de warme mensen van boekhandel De Kleine Johannes.”

Volgende partnerorganisaties van Huis van het Kind Leuven kijken ernaar uit om de boekjes te ontvangen: RuimteVaart vzw (gezinswerking), Home Start Domo vzw, de Koala-werkingen Sint-Maartensdal en Kessel-Lo van Huis van het Kind Leuven, Buurtwerk 't Lampeke vzw (gezinswerking), Buurtwerk 't Lampeke - Fabota, Kinderwerking Kettekeet, Kinderwerking Ketteland, Kinderwerking Kettebende, Kinderwerking Kettelo, Gezinswerking Unelma, en Gezinswerking Wigwam.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]