40 jaar spelotheek in Leuven

De spelotheek in Kessel-Lo viert dit jaar haar veertigjarig bestaan. Vorige zaterdag klonken (oud)leden, (oud)vrijwilligers en sympathisanten samen op de jarige. School De Nova in Kessel-Lo was het decor voor een feestelijke namiddag met een reeks bruisende en fijne activiteiten zoals circusworkshops, grime, volksspelen, snoezelen, en nog veel meer. Alle aanwezigen genoten van het gratis feestgebeuren.

“Al meer dan veertig jaar zorgt de hechte gemeenschap rond de Leuvense spelotheek ervoor dat kinderen en volwassenen met speciale noden, hun familieleden of begeleiders heel laagdrempelig aangepast speelgoed kunnen lenen”, legt schepen van cultuur Bert Cornillie uit. ‘Daarnaast kunnen ze elke woensdagnamiddag en zaterdagvoormiddag in de spelotheek in het bibliotheekfiliaal van Kessel-Lo terecht voor informatie en advies. Een fantastisch team van gedreven vrijwilligers en een projectmedewerker zorgen ervoor dat kinderen en volwassenen met een fysieke of mentale beperking, een langdurige ziekte, een ontwikkelingsstoornis of een andere zorgnood, aangepast spelmateriaal gratis mee naar huis kunnen nemen.”

Bieke Verlinden, schepen van zorg en welzijn, treedt hem bij: “Ik wil graag benadrukken hoe waardevol de jarenlange samenwerking tussen spelotheek en Huis van het Kind Leuven is. Dankzij deze samenwerking kunnen gezinnen naadloos worden doorverwezen naar het ondersteunende aanbod van Huis van het Kind en omgekeerd. Of ze nu vragen hebben over geschikt inclusief vrijetijdsaanbod of hulp nodig hebben bij het aanvragen van zorgtoeslagen, ze worden altijd verder geholpen.”

40 jaar in beweging
Veertig jaar geleden opende de spelotheek in het toenmalige kindercentrum Craenendonck nabij de Vismarkt,op advies van de Leuvense gezinsraad. Enkele ouders van kinderen met speciale noden waren samen met de bevoegde schepenen de drijvende kracht achter dit initiatief. Een tiental jaar later verhuisde de spelotheek naar het bibliotheekfiliaal van Kessel-Lo omdat er daar meer ruimte was. In 2019 kwam er een halftijdse projectmedewerker in dienst toen de samenwerking met het Huis van het Kind Leuven opstartte.

De spelotheek werd ondertussen ook een onderdeel van de doelgroepenwerking van de Bib Leuven. De openingsmomenten worden door een groep van 23 vrijwilligers getrokken, van wie sommigen reeds sinds het begin betrokken zijn bij dit project.

In 2023 zetten de bib en de spelotheek een nieuwe stap: de digitalisering van de spelotheekcollectie. Als die is afgerond, kunnen leners van de spelotheek, net als in de bib, een digitale catalogus raadplegen als ze materialen willen lenen.

Stijgend ledenaantal en ontleningen
De collectie van de spelotheek bestaat uit maar liefst 3.920 items. Het gaat dan om heel uiteenlopende materialen voor zintuiglijk spel, voor fijne en grove beweging, fantasie- en rollenspellen, puzzels en gezelschapsspelen. Leden kunnen het spelmateriaal 4 weken gratis lenen. Tijdens het afgelopen jaar waren er 6.001 ontleningen en 1.197 bezoeken door 195 unieke leden. Zowel het ledenaantal, de bezoeken als de ontleningen zitten in de lift na de coronajaren 2020-2021.

Meer info over de spelotheek: https://leuven.bibliotheek.be/spelotheek

 

Spelotheek | Leuven
Ontleen spelmateriaal en krijg informatie over aangepast speelgoed. Voor iedereen met een extra zorgnood
leuven.bibliotheek.be

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be