40 klokken van nieuwe Vredesbeiaard aangekomen in Abdij van Park

Met enige vertraging arriveerde de vrachtwagen met de 40 klokken van de Vredesbeiaard zonet in Abdij van Park. Morgen en overmorgen kunnen alle geïnteresseerden ze van dichtbij komen bewonderen op het Neerhof, het centrale binnenplein van Abdij van Park.  Op donderdag 13 september worden ze definitief in de abdijtoren gehangen.

Deze 40 klokken, gegoten door de klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts in het Nederlandse Asten, zijn replica’s van de oorspronkelijke klokken van de abdijbeiaard die tijdens WO I verwoest werden door Duitse troepen uit de stad Neuss. Na fondsenwerving in Leuven en Neuss kon deze bijzondere historische reconstructie gerealiseerd worden.  “In totaal namen 333 schenkers deel, goed voor een bedrag van 540.000 euro.” Aldus schepen van cultuur, Denise Vandevoort. “De twee grootste klokken werden gefinancierd door de steden Leuven en Neuss. De klok van de stad Leuven is met haar 2,132 ton het zwaarst. De lichtste klok, is van de Leuvense Vredesbeweging en weegt 6,6 kg. Voor alle klokken samen gaat het om 10,6 ton aan brons.”

Zegening klokken
Vanavond (10 september) om 18 uur zegent prior E.P. Jef Van Osta, de klokken op het binnenplein van de Abdij. De schenkers die een volledige klok geschonken hebben -40 organisaties en particulieren- wonen dit moment bij. Zij lieten ook een persoonlijke vredesboodschap op ‘hun’ klok na.

Op 11 en 12 september kunnen geïnteresseerde Leuvenaars en Leuvense scholen tussen de klokken wandelen op het binnenplein van de abdij. Zo kan iedereen de rijke versieringen en opschriften van dichtbij bewonderen. Voor de scholen is er een speciaal programma: leerlingen zullen persoonlijke vredesboodschappen neerschrijven op kleine klokjes die in een vredesboom gehangen worden.

Op 13 september vanaf 8 uur zullen de klokken en het beiaardklavier in de abdijtoren gehesen worden.

Op 11 november 2018, 100 jaar na het einde van WO I, zal deze Vredesbeiaard voor het eerst klinken.

 

Contacteer ons
Denise Vandevoort schepen van cultuur, deeltijds kunstonderwijs, gelijke kansen, diversiteit en Noord-Zuidwerking, Stad Leuven
Luc Rombouts projectcoördinator Vredesbeiaard
Denise Vandevoort schepen van cultuur, deeltijds kunstonderwijs, gelijke kansen, diversiteit en Noord-Zuidwerking, Stad Leuven
Luc Rombouts projectcoördinator Vredesbeiaard
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven