44 partners leggen samen de fundamenten voor Leuvense maakleerplek
44 Leuvenaars, bedrijven, onderwijspartners, kunstenaars en sociale organisaties ondertekenden het charter van maakleerplek. Daarmee engageren zij zich om in de Molens van Orshoven en in de silo’s aan de Vaart samen baanbrekende projecten op te zetten die inspelen op onze snel veranderende wereld.
Komend voorjaar opent maakleerplek de deuren in de Molens van Orshoven en de silo’s aan de Vaartkom. Stad Leuven installeert er in samenwerking met Ertzberg een tijdelijke open werkplaats waar Leuvense scholen, buurtbewoners en andere geïnteresseerden welkom zijn voor workshops, opleidingen of kampjes. Zij gaan hier bijvoorbeeld plastiek en biomaterialen hergebruiken, of samen met jongeren die de motivatie op school kwijt zijn op een actieve en niet schoolse manier maakprojecten opzetten.
“De partners die hier vandaag de handen in elkaar slaan, staan op het eerste zicht ver van elkaar. maakleerplek verbindt verschillende sectoren en op dat kruispunt ontstaan de mooiste dingen.” zegt schepen van onderwijs en economie Lalynn Wadera.
Projecten met een missie
Maken, leren en samenwerken om een steen te verleggen voor de toekomst, dat is wat er zal gebeuren in maakleerplek. De partners zullen producten ontwikkelen en maken. Daarmee zullen zij een antwoord bieden op een maatschappelijke, sociale, ecologische, economische of culturele uitdaging van vandaag.
“Ik denk bijvoorbeeld aan projecten die de grote afvalberg aanpakken, maar evengoed aan workshops waarin jongeren proefjes kunnen opzetten, of aan projecten om de Vaart terug proper te maken.” verduidelijkt schepen Wadera. “En de partners tonen via exposities, opleidingen, klasdagen, enzovoort wat ze ontwikkeld, gemaakt of verbeterd hebben. Zo kan iedereen hier samen leren en elkaar inspireren.”
Nieuw leven in de oude graanmolens
Vanaf het voorjaar van 2021 stellen stad Leuven en Ertzberg de Molens Van Orshoven en de silo’s ter beschikking van maakleerplek. De grote kamers zijn al ingedeeld. Er zal een ruimte zijn voor STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics)-projecten, waar jongeren op een actieve en ludieke manier kennismaken met techniek en wetenschap. Daarnaast is er een ruimte voor mediaproductie, waar beginnende mediamakers samen kunnen creëren. In de cowork-ruimte kunnen startende ondernemers terecht voor ruimte, netwerk en ondersteuning. In de ateliers krijgen kunstprojecten werk- en expositieruimte, zo draagt kunst bij tot de maatschappelijke innovatie. Het low tech lab is een open atelier waar de liefde voor maken en herstellen centraal staat en waar bijvoorbeeld repaircafés doorgaan. Het high tech lab is een circulair maaklabo met een 3D-printer en lasercutter waar partners samen zoeken naar manieren om reststromen opnieuw te gebruiken. In de kantine kunnen beginnende horeca-ondernemers veilig experimenteren, en is er plaats voor ontmoeting en onthaasting. Mensen uit de sociale economie zullen er hapjes en drankjes serveren voor de vele makers, lerenden, buurtbewoners en andere Leuvense bezoekers van maakleerplek. Tot slot is er ruimte voor stadslandbouw, waarbij microgroenten en zwammen in de kelders gekweekt worden die te proeven zijn in de kantine.
“De stad verbouwt de gebouwen momenteel, zo maken we hier letterlijk ruimte voor experiment, want daar is al lang vraag naar. Leuvenaars hebben nood aan een plaats waar ze kunnen proberen, creëren, leren en ontmoeten. In maakleerplek kunnen ze vallen en opstaan in een veilige omgeving en tonen hoe duurzaam, inclusief en innovatief onze stad is, voor iedereen.” besluit schepen Wadera.
#wijzijnmaakleerplek
AGSL - Architectuur Lismont – Arktos - b00t - Bram Kerkhofs – Brightlab - Cas-co – CORE - De Batterij - De RuimteVaart – Dovetail – Edison – Ertzberg - ESF transitiemotor - Frederik Leys – HONK – IDFabric - KIJK! – KopjeZwam - KU Leuven KICK - KU Leuven Groep T - LE(j)ON - Leuven Mindgate - Levenzegt Terugspeeltheater - Link in de kabel - Maakbaar Leuven - Marieke Dobbelaer - Pop Machina – Quppa - Sammy Ben Yakoub - Sander Nysten – Sharepair - Sheep on Wheels - SOM onderwijsnetwerk Leuven - Stad Leuven - Studio D - Sundry Seeds/JOKER - Technovation Hub - Tom Michiels - UCLeuven Limburg (UCLL) - Urban Woorden/Artforum - Vlaanderen Circulair/OVAM - Brake-Out - Zorgcirkel Jongdementie