47e Leuvense Meyboom met mondmaskers en met succes geplant

Ondanks wat extra hindernissen slaagden de Mannen van 1979 er in om ook de 47e Leuvense Meyboom op tijd te planten op de Grote Markt in Leuven. Dat moet elk jaar gebeuren op 9 augustus vóór 17 uur. 

Het zijn de Mannen van het actieve jaartal in Blok 9 die verantwoordelijk zijn voor het planten van de Meyboom. De eerste Meyboomplanting onder bewind van de Mannen van 1979 zullen ze niet snel vergeten. Tot twee keer toe moesten ze hun nieuwe draaiboek aanpassen door wijzigende coronamaatregelen. Geen DJ, Joorzangers, fanfares of dansgroepen om de boom in te feesten. Maar ondanks al deze hindernissen stond de boom ook dit jaar om 16.42 uur stevig recht op de Grote Markt van Leuven.

Schepen van evenementen Denise Vandevoort: “Dit jaar namen de Mannen van 1979 de fakkel over. Vorig jaar ‘leerden’ ze het vak van hun peters van 1969. En voor de Meyboomplanting van dit jaar hadden ze grootse plannen en een nieuw scenario. Maar het  heeft niet mogen zijn… Corona gooit roet in het eten. Gelukkig zijn onze Mannen van 1979 creatief, flexibel en veerkrachtig. Van in het begin stelden ze dat de enige echte Meyboom ook dit jaar, coronaproof, kost wat kost in Leuven zou staan voor 17uur. Het is spannend geweest maar hij staat er weer. Ik kan ze alleen maar van harte feliciteren en samen met hen uitkijken naar de volgende editie, ook dan weer in een nieuw scenario.”

Coronamaatregelen
Om alles vlot en veilig te laten verlopen konden de aanwezigen pas om 16 uur de Grote Markt op. Dat kon alleen via een ingang tegenover het Tafelrond waar alcoholgel klaar stond. De uitgang was verplicht via de Naamsestraat. Geen tafels of staand publiek deze keer. Iedereen moest, met mondmasker, plaatsnemen op stoelen die op 1,5 meter van elkaar gezet waren. Aanwezigen konden ook geen drank of versnaperingen kopen maar omwille van het warme weer voorzagen de organisatoren wel flesjes water. Na de planting van de Meyboom was er nog een korte speech en om 17.30 uur waren alle feestelijkheden achter de rug.

Eeuwenoude traditie
De Meyboomplanting verwijst naar een eeuwen oude vete tussen Brussel en Leuven. Een gevolg van een gevecht in 1213 dat Leuvenaars van Brusselaars volgens de legende verloren. Hertog Jan III van Brabant gaf de Brusselaars het recht om hun overwinning jaarlijks te herdenken met een Meyboom. Enkel als de Leuvenaars zich meester konden maken van de boom voor 17 uur zouden ze dat privilege verliezen. De Mannen van 1929 besloten dat het na bijna zeven eeuwen genoeg was geweest en in 1974 brachten ze met een list de enige echte Meyboom naar Leuven. Een nieuwe traditie ontstond. De Mannen van Blok 9 planten sindsdien elk jaar op 9 augustus voor 17 uur de enige echte Meyboom in Leuven.

Tot half september
De Brusselaars tillen niet al te zwaar aan het voorval en gaan gewoon verder met hun viering. De Leuvenaars blijven altijd op hun hoede dat de Brusselaars hun Meyboom niet komen stelen. In tegenstelling tot Brussel, waar de Meyboom al na één dag verdwijnt, blijft deze in Leuven nog tot half september pronken naast het stadhuis op de Grote Markt.

Contacteer ons
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Steven Dusoleil directeur communicatie en stadsmarketing, stad Leuven
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Steven Dusoleil directeur communicatie en stadsmarketing, stad Leuven
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven