50 raamschilderingen op etalages zorgen mee voor sfeervolle winkelstraten

December is klassiek de gezelligste maand van het jaar. Lichtjes in de straten, gezellig shoppen, met familie rond de feestdis. Dit jaar zal het anders zijn dan anders. Met 50 originele raamschilderingen op etalages zorgt stad Leuven voor gezelligheid in het straatbeeld én ondersteunt ze de lokale handelaars.

“Omdat we als stad willen bijdragen aan een goede sfeer voor inwoners en handelaars, zochten we een manier om de Leuvense straten extra te versieren. We besloten dit te doen aan de hand van raamtekeningen met een kwinkslag, getekend op etalages”, zegt schepen van handel Johan Geleyns.

Met de raamtekeningen steekt de stad de winkeliers en haar inwoners een extra hart onder de riem. Grafisch kunstenaar Roncha tekent in opdracht van de stad 50 raamschilderingen. De tekeningen werden verloot onder de handelaars die zich kandidaat stelden. Roncha ging voor elk raam samen met de handelaar op zoek naar een originele tekening en slogan. De locaties zijn gespreid over Leuven en de deelgemeenten. Je kan dus overal de mooie tekeningen en opbeurende teksten van Roncha spotten.

Veel enthousiasme bij handelaars
Handelaars reageren enthousiast op het gebaar van de stad. Ze waarderen de extra aandacht die de raamtekeningen hen brengt en denken creatief mee met raamtekenaar Roncha. “Het zal de zichtbaarheid van mijn galerie zeker vergroten”, zegt Johan Vancutsem van ‘t Oogenblik. Zijn kunstgalerij bevindt zich in de Tiensestraat tussen enkele horecazaken. Ook bij Zeeman in de Diestsestraat brengt de raamtekening hoop: “Het team zal super blij zijn dat er iets positiefs komt in deze tijden. Ik heb me ingeschreven om hen wat op te beuren. Ik ben blij dat ik hiermee leuk nieuws kan aankondigen in het team.” En ook horecazaken meldden zich aan voor de raamtekening, zoals Kim en Jonas van frituur Smekke in Wilsele: “Heel fijn, we kijken ernaar uit om op deze manier wat kleur en positiviteit in het straatbeeld te krijgen.”

“De actie is een echt succes”, weet schepen van handel Johan Geleyns nog te vertellen. “Dat bewijzen de grote interesse en de vele positieve en hartverwarmende reacties die we mochten ontvangen van zowel de handelaars als hun klanten.”

 

Contacteer ons
Johan Geleyns schepen van sport, handel en werk, stad Leuven
Leen Cockx evenementenplanner economie en handel
Johan Geleyns schepen van sport, handel en werk, stad Leuven
Leen Cockx evenementenplanner economie en handel
Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven