61e Brabantse Pijl opnieuw zonder publiek

Volgende week woensdag, 14 april 2021, verzamelt het wielerpeloton in Leuven voor de 61e editie van de Brabantse Pijl. Net als vorig jaar vindt de start omwille van de coronamaatregelen plaats op het Ladeuzeplein en niet op de Grote Markt.

De start van de Brabantse Pijl ligt traditioneel op de Leuvense Grote Markt, waarna de renners een lokale ronde afwerken door de Leuvense binnenstad. “Om alles zo coronaveilig mogelijk te organiseren, wordt net als vorig jaar de start verplaatst naar het Ladeuzeplein”, zegt schepen van sport Johan Geleyns. “Er zal ook opnieuw geen lokale ronde gereden worden. Na de start rijdt het peloton 3,5 km door de stad om daarna meteen richting Overijse te trekken.”

Zonder publiek
“Toeschouwers zijn helaas nog steeds niet welkom om de start bij te wonen of om de wedstrijd te volgen langs het parcours. We vragen aan iedereen om thuis te blijven en de wedstrijd op televisie of online te volgen. Er zullen stewards en gemeenschapswachten ingezet worden om het publiek dat toch ter plaatse komt op afstand te houden. Het zal dus geen zin hebben om naar het Ladeuzeplein af te zakken.”

De Brabantse Pijl biedt voor de renners alvast een voorsmaakje voor de wegritten van de 2021 UCI Road World Championships dat eind september in Leuven plaatsvindt, weet schepen Geleyns. “De Flandrien-lus van het WK-parcours loopt van Leuven naar Overijse en omvat een deel van het parcours van de Brabantse Pijl. De renners kunnen dus al een beetje proeven van het WK, zoals ze dat eind augustus ook kunnen doen tijdens de Grote Prijs Jef Scherens. Tijdens die wedstrijd wordt een stuk van de Leuvense lokale ronde afgewerkt. Ik ben benieuwd wie er al vertrouwen kan tanken met oog op het WK.”

KU Leuven onderzoekt impact WK
Niet alleen komt het WK Wielrennen dit jaar naar Leuven, de stad draagt in 2021 ook de titel van Europese Sportstad. In samenwerking met KU Leuven onderzoekt de stad de impact hiervan op haar inwoners. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 20 minuten: https://www.leuven.be/bevraging-sportevenementen.

Contacteer ons
Johan Geleyns schepen van sport, handel en werk, stad Leuven
Jan Vansantvoet diensthoofd sportpromotie
Johan Geleyns schepen van sport, handel en werk, stad Leuven
Jan Vansantvoet diensthoofd sportpromotie
Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven