72e Jaarmarkt wordt een groot feest

Op maandag 5 september kan je in Leuven terecht voor hét volksfeest van het jaar: de Leuvense Jaarmarkt. Met de terugkeer van alle standhouders verwacht de stad opnieuw meer dan 100.000 mensen in de binnenstad. Zowel voor kinderen, voor mensen die willen shoppen als voor genieters valt er van alles te beleven.

Schepen van handel Johan Geleyns is blij dat alles weer volgens de oude traditie kan doorgaan: “De Jaarmarkt is een begrip in Leuven en omstreken. We evolueren mee en zorgen ervoor dat het een hedendaags en duurzaam feest wordt maar veranderen niets aan de ziel van de ‘Leivese Joormèt’: een fantastisch festijn van vriendschap en verbroedering en bovendien een hoogdag voor onze handel en horeca.”

Voor kinderen
Net als de voorbije jaren zet de stad sterk in op beleving voor kinderen. In plaats van een klassieke klasfoto krijgen de ruim 1.300 kinderen van de deelnemende scholen een boerenklasfoto met een geschenkje bovenop. Reuzenvlinder Fladaria ontvangt iedereen om te vertellen hoe belangrijk insecten voor de landbouw zijn. Boer Lucky is ook dit jaar van de partij en brengt zijn beste vriend veearts Jean-Pierre Bokkenpoot mee. Die vertelt de kinderen over de dieren en geeft hen tips voor als hun huisdier zich niet goed voelt. De Boerderij Brothers laten de kinderen springen in de buik van Bella de koe of in de springboerderij.

Oude tractoren, moderne landbouwvoertuigen, huifkartochten en een hoefsmid zorgen voor extra showelementen, terwijl Boerenbond, provincie Vlaams-Brabant en VELT het inhoudelijke luik versterken. Zo legt Boerenbond de focus op verkeersveiligheid waarbij leerlingen aan de hand van een verkeersmat situaties tussen landbouwvoertuigen en de kwetsbare weggebruikers kunnen simuleren samen met hun leerkracht. De landbouwers van Leuven en Herent zorgen voor de enorme stroberg waar de kinderen heerlijk op kunnen ravotten. Provincie Vlaams-Brabant zorgt ervoor dat de kinderen kunnen kennis maken met onze Vlaams-Brabantse trots, het imposante Brabantse trekpaard. Velt organiseert een vijftal actiespelen rond het centrale thema ‘seizoensgroenten en -fruit’. De kinderen voelen, ruiken, proeven en leren spelenderwijs het belang en de rijkdom hiervan kennen.

Veeprijskamp
Dit jaar zijn er verschillende nieuwe deelnemers die naar de prijzen meedingen. Er zijn prijskampen voor Brabantse trekpaarden en warmbloedpaarden, runderen, pony's, geiten en schapen. Voor de deelnemers vallen er prijzen per diersoort en per categorie te winnen.

Traditionele jaarmarkt
Voor velen zal het ook een blij weerzien zijn met de volkscafés en de traditionele verenigingen die de Leuvense Jaarmarkt een eigen cachet geven. Het aanbod tegen honger en dorst is divers en welbekend en typische optredens luisteren het feest op. En net als op de voorbije Leuvense zomerevenementen wordt ook op de Jaarmarkt overal met herbruikbare bekers gewerkt.

De shoppers en genieters kunnen naar goede gewoonte weer terecht op de feestmarkt, braderie en de brocantemarkt. Het uitgestrekte parcours loopt van het Sint-Jacobsplein tot aan het Martelarenplein.
De brocantemarkt vindt plaats op het laatste gedeelte van de Bondgenotenlaan tot aan het Martelarenplein. Daar gaat deze over op de aangename ruime terrassen van dit plein en het podium voor de optredens die de stad organiseert. Dit jaar vinden er daar immers zoals voor 2020, liveoptredens plaats. Van 15 tot 15.50 uur treedt Belle Perez op, van 16 tot 16.50 uur Sasha & Davy en tussen 17 en 18.30 uur Tracy Lane.


 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]