73e editie van Leuvense Jaarmarkt laat binnenstad bruisen

Hoogdag voor handel, horeca en feestgangers

Op maandag 4 september staat hét Leuvense volksfeest op de kalender. De Leuvense Jaarmarkt is aan zijn 73e editie toe, naar populair recept: van veeprijskamp tot braderie, van oldtimertractorshow tot luid meegezongen optredens.

Op maandag 4 september palmt de Jaarmarkt de Leuvense binnenstad in en wordt het ongetwijfeld weer koppen lopen. Schepen van Handel Johan Geleyns verwacht naar jaarlijkse gewoonte meer dan 100.000 bezoekers in de stad. “Naar de Jaarmarkt wordt door héél véél mensen reikhalzend uitgekeken. Door landbouwers, die met hun stiel naar de mensen toe komen, door de horeca en de vele feestgangers die ze ontvangen, maar nog meer door alle bezoekers die voor de gezellige drukte, de standjes in de winkelstraten en de grote feestmarkt naar Leuven afzakken. Met een stadsvullend programma, dat zich uitstrekt van de Kruidtuin tot het Martelarenplein, maken we dit volksfeest aanlokkelijk voor iedereen”, aldus schepen Geleyns.

Landbouw op het plein
Kloppend hart van de Jaarmarkt is het Sint-Jacobsplein, waar ook dit jaar de traditionele veeprijskamp en trekpaardenshow plaatsvinden. Landbouwers uit heel Vlaanderen komen pronken met hun trekpaarden, warmbloedpaarden, shetlanders, runderen, geiten en schapen. Je kan er ook gaan kijken naar een dertigtal Vlaamse oldtimertractoren, met juweeltjes tot zestig jaar oud. Voor kinderen is er een grote stroberg om op te klimmen en klauteren. Leuvense schoolkinderen zijn eregast op de kinderjaarmarkt in de Heilige Geeststraat en de Arthur De Greefstraat, waar ze op een speelse manier bijleren over thema’s als duurzame stadsland- en tuinbouw en gezonde voeding. Voor hen zijn er ook huifkartochten, springkastelen en leuke doe-acts. In de Kruidtuin kan je onder meer terecht voor expo’s over bijen en neerhofdieren.

Feest in de binnenstad
In de Leuvense binnenstad zijn handel en horeca volop aan zet. Van 9 tot 18 uur is er een braderie met marktstandjes in alle winkelstraten, van 9 tot 15 uur is er in de Brusselsestraat en aanpalende straten een feestmarkt met op de Grote Markt vooral streekproducten. De gekende brocantemarkt bestrijkt een stuk van de Bondgenotenlaan en het Martelarenplein.

Naar goede gewoonte zorgen onder andere de Leuvense volkscafés De Vetten Os, Café Central, Jeeskesboom, De Leivese Ton en Café Marengo een hele dag voor feestgedruis. Op het Martelarenplein sluiten optredens (tussen 14 en 18.45 uur) van Sammy Moore, Margriet Hermans, Luc Steeno en Domino een gevulde Jaarmarkt feestelijk af.

 

Website preview
Jaarmarkt Leuven
Geniet van een braderie, oldtimertractorshow, veeprijskamp ... in het centrum van Leuven.
Stad Leuven

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]