9 op 10 instappers krijgt plaats in basisschool eerste of tweede voorkeur

De afgelopen weken konden ouders hun kinderen aanmelden voor de Leuvense basisscholen van hun voorkeur. De toekenning van de plaatsen werd vandaag aan de ouders bekendgemaakt: van de ​ 1.070 ​ instappers die aangemeld zijn voor een Leuvense school, kan ruim 9 op de 10 terecht in de school van eerste of tweede voorkeur.

"Op 21 maart hadden de meeste ouders van kinderen geboren in 2021 hun kind aangemeld voor een plaats in een Leuvense basisschool via meldjeaan.leuven.be. Voor wie daar moeilijk zijn weg in vindt, was er de hulp van buurtcentra en andere hulpverleners”, zegt schepen van onderwijs Lalynn Wadera. ​

Ouders die hun kinderen tijdig aanmeldden, reserveerden zo een plaats in een van de scholen van hun voorkeur. Zij krijgen nu met voorrang de mogelijkheid om hun kind in te schrijven in de school die hun is toegewezen.

Digitaal aanmelden
“We vinden het intussen bijna evident, maar dankzij het aanmeldsysteem kunnen ouders gemakkelijker en in meerdere scholen tegelijk proberen binnen te geraken. Kiezen voor één school en daar gaan kamperen in de hoop dat je er kan inschrijven, is verleden tijd. Dankzij de samenwerking met Bierbeek, Herent en Oud-Heverlee is het ook gemakkelijk voor ouders die aan de gemeentegrenzen wonen,” besluit Wadera.

Resultaten
Ruim 93% van de instappers die zich aanmeldden, kan terecht in een Leuvense school van eerste of tweede voorkeur. Slechts 3% van de kinderen kreeg nog geen toewijzing. Zij hebben momenteel dus nog geen zicht op een zitje in de instapklas in een school die ze opgaven.

“Met ouders die meerdere scholen hebben opgegeven, zoals het systeem aanbeveelt, nemen we persoonlijk contact op als ze op dit moment nog geen school toegewezen kregen”, zegt Els Bertrands, voorzitter van het LOP (Lokaal Overleg Platform) Basisonderwijs. "Samen met hen bekijken we de mogelijkheden die ze hebben. We volgen ook de verschuivingen in de wachtlijsten nauw op. Zodra er een plaats vrijkomt, contacteert de school de eerstvolgende die op de wachtlijst staat. Heel wat scholen hebben nog plek over, dus er is nog veel mogelijk”, zegt Els Bertrands.

Inschrijven vanaf 24 april
De ouders die hun kinderen aanmeldden, en een toewijzing kregen, hebben nu hun inschrijvingsticket. Hiermee kunnen zij hun kind vanaf maandag 24 april, 9 uur tot maandag 15 mei, 17 uur inschrijven in de toegekende school.

Ouders die hun kind nog niet aanmeldden, kunnen hen vanaf 23 mei om 9 uur inschrijven in de scholen waar er nog plaats is. Vanaf 22 mei is een overzicht van scholen met vrije plaatsen te vinden op de website van meld je aan .

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]