Delen:

95% van de twaalfjarigen naar middelbare school van eerste of tweede voorkeur in regio Leuven

De voorbije weken konden ouders hun kind aanmelden voor een school in het secundair onderwijs via de website aanmelden.school. De resultaten van hun toewijzing zijn nu bekend; 95% kreeg onmiddellijk hun school van eerste of tweede keuze toegewezen. “De cijfers zijn positief. Hiermee toont onze aanpak zijn waarde: leerlingen konden zich eenvoudig aanmelden, zonder te moeten kamperen. En tegelijk geven we hiermee elk kind een zelfde kans op een school van voorkeur”, zegt schepen van onderwijs, Lalynn Wadera.

In totaal zetten 2.135 jongeren volgend jaar de stap naar het middelbaar in een Leuvense school. Een computersysteem verdeelde de geïnteresseerde zesdeklassers op basis van toeval over de deelnemende secundaire scholen van hun voorkeur. “Het was een spannend moment voor ouders en leerlingen die een plek zoeken in een middelbare school in Leuven. Zij kregen gisteren de resultaten van hun toewijzing. De resultaten zien er goed uit: 95% van de leerlingen die volgend jaar de stap naar het middelbaar zet, kan naar de school van eerste of tweede voorkeur. Dit toont aan dat het aanmeldsysteem werkt”, zegt schepen Wadera.

Elk jaar meer deelnemende scholen
“In 2014 startte KS Leuven met het digitaal aanmeldsysteem, en elk jaar geraakt het systeem beter ingeburgerd. Het aantal deelnemende scholen stijgt ook jaarlijks.” zegt Danny Pijls, coördinerend directeur van KS Leuven. Ondertussen kan je je al tegelijk aanmelden in 82 secundaire scholen in de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen. “Digitaal aanmelden maakt het voor ouders die een school in de bredere regio overwegen gemakkelijk, want ze moeten hun kind maar aanmelden op één website. Bovendien weten kinderen nu ook sneller in welke school ze terecht kunnen.” zegt Johan Vrancken, coördinator van het samenwerkingsverband aanmelden.school.

Voorrang door broer of zus
Kinderen die al een broer of zus in een voorkeurschool hebben of van wie ouders in de school werken, kregen voorrang. “Het is logisch dat kinderen uit eenzelfde gezin naar dezelfde school kunnen gaan, tenzij ouders dat niet willen, natuurlijk. Dan melden ze hun kind aan voor een andere school naar keuze”, zegt Saskia Dekocker van Go! Scholengroep Huis 11.

Enkele jongeren geen toewijzing
2.6% van de kinderen met interesse voor een Leuvense school kreeg  nog geen enkele plaats toegewezen. “Met deze kinderen bekijken we de mogelijkheden. Ervaring leert ons dat er nog plaatsen zullen vrijkomen. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer leerlingen zich toch niet inschrijven in de toegewezen school. Sommige leerlingen melden zich dubbel aan, dus ook voor scholen buiten het systeem, en beslissen uiteindelijk om in te schrijven in die andere school. Zo vindt uiteindelijk nog een bijkomend aantal leerlingen toch een plaats in een school van voorkeur”, zegt Jos Vaesen, voorzitter van het Lokaal Overleg Platform Leuven (LOP).

Inschrijven
Ouders kunnen hun kind tot en met 2 juni via aanmelden.school inschrijven in de Leuvense school waarvoor ze een toekenning hebben. Zo reserveren zij definitief de plaats in de secundaire school waar hun kind volgend schooljaar zal starten. Ouders die hun kind niet hebben aangemeld, kunnen vanaf maandag 9 mei om 14 uur via dezelfde website hun kind inschrijven in een school die nu nog vrije plaatsen heeft.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]