A tale of two foxes … nieuwe Kom op voor je wijk-muurschildering siert Lindensestraat

Leuven wordt stilaan één groot kunstwerk dankzij Kom op voor je wijk. Dit jaar alleen al lieten buurtbewoners op maar liefst negen plaatsen in de stad muurschilderingen verschijnen via de ondersteuning van het stadsproject Kom op voor je wijk. Eén van die negen muurschilderingen vind je in de karaktervolle Lindensestraat in Kessel-Lo. Vorig weekend werd dit nieuwe Leuvense straatkunstwerk feestelijk ingehuldigd in aanwezigheid van schepen van wijkwerking Bieke Verlinden.

De Lindensestraat is een uniek, karaktervol straatje in Kessel-Lo, veel gebruikt door voetgangers en fietsers op weg naar station of stadscentrum. De laatste jaren groeide er een sterke onderlinge band tussen de buren van deze straat, door de organisatie van een jaarlijks straatfeest, speelstraten en een eerder Kom op voor je wijk-project in 2013 voor het vergroenen van de gevels.

Doordat de samenwerking tussen de buurtbewoners zo fijn verliep en het samenleven in de straat zo positief bevorderde, groeide het idee om een nieuw artistiek project te beginnen, dat ook het cachet van de straat zou vergroten. Ze deden een aanvraag bij Kom op voor je wijk en kregen van de stad een budget van 8.500 euro toegewezen om hun plannen te realiseren.

“Dit tweede Kom op voor je wijk-project van de Lindensestraat is opnieuw een geslaagd initiatief op vlak van sociale cohesie en verbondenheid in de buurt”, vertelde schepen Bieke Verlinden tijdens de feestelijke inhuldiging van de schildering vorige zondag. “Door samen straatfeesten en speelstraten te organiseren, wat de stad actief ondersteunt en stimuleert, groeiden de buren dichter naar elkaar toe en droomden samen over hun ideale straat. Ook het bezoek van de ‘buurToog’, de mobiele buurtbar waarmee de wijkmanagers van stad Leuven Kom op voor je wijk beter bekend maken bij de Leuvenaars, droeg bij aan de goesting om de straat verder onder handen te nemen”, aldus schepen Verlinden.

A tale of two foxes
En het eindresultaat mag er zijn. Sinds kort worden voorbijgangers in de Lindensestraat verrast door twee prachtige vossen, geschilderd door kunstenaar Dzia. De buurtbewoners legden zelf nog de laatste hand aan het kunstwerk door een roos te planten tussen de twee vosjes op de muur. Daarmee wilden ze een beetje poëzie in de straat brengen, want die roos is een knipoog naar De Kleine Prins: die beseft dat zijn roos misschien niet de enige is, maar wel bijzonder, omdat hij er met veel liefde voor heeft gezorgd. Een mooie parallel voor alle buurtbewoners uit Leuven die via Kom op voor je wijk-projecten van hun straat een speciaal plekje maken waar ze samen goed zorg voor dragen.

“De aanvragen voor muurschilderingen bij ons stadsproject Kom op voor je wijk zitten stevig in de lift”, voegt schepen Bieke Verlinden nog toe. “De kunstwerken worden steeds gekozen door de buurt zelf in samenspraak met de kunstenaar. We hopen van harte dat Leuvenaars zich door al deze mooie schilderingen laten inspireren. Zo wordt Leuven stilaan één groot kunstwerk!”

 

 

Contacteer ons
Bieke Verlinden schepen van zorg en welzijn, wijkwerking en begraafplaatsen, stad Leuven
Ann Coolen Gebiedsgerichte werking stad Leuven
Bieke Verlinden schepen van zorg en welzijn, wijkwerking en begraafplaatsen, stad Leuven
Ann Coolen Gebiedsgerichte werking stad Leuven
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven