‘Aan de Bevolking!’ geeft unieke inkijk op dagelijks leven van Leuvenaars tijdens WO I

Op 20 augustus 1914 viel  het Duitse leger Leuven binnen. Het was de start van vier lange bezettingsjaren. Oorlogsaffiches zijn één van de weinige getuigen van het harde leven destijds.  Het Leuvense Stadsarchief bewaart er meer dan 2.000 en stelt een selectie hiervan tentoon aan het grote publiek.

Er bleven maar weinig bronnen bewaard die getuigen over de harde levensomstandigheden in het bezette Leuven. Daarom geven oorlogsaffiches met verordeningen en bekendmakingen van de bezetter zo’n unieke kijk op het dagelijkse leven van de Leuvenaars tijdens WO I. Geen alcohol schenken, niet zingen in het openbaar of het rantsoeneren en opeisen van etenswaren en goederen. Het zijn maar enkele voorbeelden van de strenge en soms ook bijzondere bevelen die we tegenkomen op de affiches.

Cultuur verbindt…
"Een eeuw nadat Leuven en Neuss tijdens WO I als vijanden tegenover elkaar stonden, besloten de twee steden partners te worden. Op 24 augustus 2016 sloten zij een samenwerkingscharter af dat belooft om door cultuur te verbinden wat ooit door vuur gescheiden was. Sindsdien werken de stadsarchieven van Leuven en Neuss intensief samen. Dat leidde ook tot een dubbeltentoonstelling. Vandaag openen we de tentoonstelling in Leuven, in de leeszaal van het stadsarchief en op de binnenkoer van Tweebronnen. En dat op de vooravond van de Werelddag voor Vrede! Neuss zal eind november hun tentoonstelling daar openen", aldus schepen van cultuur Denise Vandevoort.

Tentoonstelling: Aan de Bevolking!
Van 21 september tot en met 11 november kan je een selectie van de originele  oorlogsaffiches bezichtigen in de leeszaal van het Stadsarchief en op het binnenplein van Tweebronnen (Rijschoolstraat 4, Leuven). Toegang is gratis.

Openingsuren:

  • dinsdag, woensdag en vrijdag van 9 tot 17 uur
  • donderdag van 9 tot 19 uur
  • zaterdag van 10 tot 17 uur

Aan de Bevolking! kadert in de culturele samenwerking die Leuven en Neuss op 24 augustus 2016 afsloten en maakt deel uit van het  stadsproject 'Herleven. Leuven na 1918' dat focust op het herstel van het dagelijks leven van de Leuvenaar na de Eerste Wereldoorlog.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]