Aanbod historische kranten op krantencollectie.be breidt uit

Het stadsarchief van de stad Leuven bezit de meeste lokale kranten die sinds 1773 verschenen zijn. Deze historische kranten zijn de bron bij uitstek om meer te weten te komen over het dagelijkse leven van weleer. Omdat oude kranten enorm kwetsbaar zijn, werden ze pagina per pagina gedigitaliseerd. Je kan ze sinds eind 2020  doorbladeren via krantencollectie.be. En vanaf deze week vind je er ook het krantenarchief van de stad Halle terug.

De historische dag- en weekbladen van het stadsarchief van Leuven zijn stuk voor stuk unieke tijdsdocumenten. Ze bevatten informatie over een bijna eindeloze waaier aan Leuvense onderwerpen tussen 1773 en 1940: van zoekertjes over nieuwsfeiten en officiële aankondigingen tot ideologische discussies. Of je nu geschiedenis wil schrijven, je voorouders wil opzoeken of gewoon nieuwsgierig bent naar het nieuws van weleer: de kranten bevatten voor ieder wat wils.

Met de toevoeging van de Halse kranten vormt krantencollectie.be nu een onmisbare bron voor onderzoek naar de geschiedenis van Leuven, Halle en de regio. “Halle sluit hiermee aan op het initiatief van de stad Leuven dat met krantencollectie.be niet alleen de Leuvense historische kranten ontsluit, maar ook ruimte laat om krantencollecties uit de regio toe te voegen”, aldus schepen van cultuur van Leuven, Denise Vandevoort.

Praktisch
Je kan op de website krantencollectie.be bladeren naar een specifieke krant, of gericht zoeken op trefwoord zoals bijvoorbeeld een familienaam, gebeurtenis of straatnaam. Wie een account aanmaakt kan bovendien zelf collecties aanleggen. Zo kan je eenvoudig een overzicht bewaren van eerdere opzoekingen. Op krantencollectie.be vind je in totaal meer dan 75.000 online krantenpagina’s.  

Voor meer info of algemene vragen over krantencollectie.be: archief@leuven.be.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be