Aanmeldperiode voor 82 secundaire scholen in provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen van start

Sinds begin deze week kunnen ouders hun zoon of dochter digitaal aanmelden voor een plaats in een secundaire school in de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen. De aanmeldperiode loopt nog tot 25 april 14 uur. Daarna verdeelt een computersysteem de kinderen over de scholen op basis van hun keuze. Intussen kunnen ouders hier aanmelden voor 82 scholen uit de regio Leuven, de Vlaamse rand rond Brussel, Diest, Mechelen, Tienen.

“Mee onder impuls van stad Leuven werken momenteel 82 scholen samen in 1 gezamenlijk aanmeldsysteem. Hierdoor moeten ouders hun kind maar één keer aanmelden en het systeem verdeelt in één keer de kinderen over de scholen. De meeste kinderen weten daardoor al onmiddellijk na de verdeling dat ze zich kunnen inschrijven voor de school van eerste of tweede voorkeur”, vertelt schepen van onderwijs, Lalynn Wadera.

Elk kind een gelijke kans
De aanmeldperiode loopt sinds maandag 28 maart en eindigt op 25 april om 14 uur. Het moment waarop je je kind binnen deze tijdspanne aanmeldt, heeft geen belang. Elk kind krijgt een gelijke kans op een plaats in de voorkeurschool. “Ouders moeten dus niet meer kamperen aan de schoolpoort om als eerste een stoel te reserveren. Ik raad de ouders aan om op de website minstens drie voorkeurscholen aan te duiden. Als er in een bepaalde school meer aanmeldingen zijn dan vrije plaatsen, verdeelt het computersysteem op basis van de tweede of derde keuze. Hoe meer keuzes je opgeeft, hoe groter de kans dat je een school krijgt toegewezen”, vertelt schepen Wadera.

Over verschillende regio’s heen
De gezamenlijke website www.aanmelden.school bestaat nu al enkele jaren en telt ieder jaar meer scholen. Bij de start deelden 66 scholen het aanmeldingsplatform. Vandaag zijn het er 82. “In het verleden moesten ouders die interesse hadden in een school in Leuven en in Vilvoorde bijvoorbeeld, hun kind op twee plaatsen aanmelden, wachten op het resultaat en dan beslissen. Dat zorgde ervoor dat kinderen vaker op een wachtlijst terecht kwamen. Nu kan je via één systeem en in één beweging over verschillende regio’s aanmelden, waardoor de dubbele aanmeldingen wegvallen. Dat is eenvoudiger en werkt sneller. De wachtlijsten worden hierdoor ook korter, wat heel wat stress wegneemt”, zegt schepen Wadera.

Aanmelden ≠ inschrijven
Aanmelden betekent dat je vooraf laat weten in welke school of scholen jij je kind wil inschrijven. Na de aanmeldperiode zal het computersysteem de plaatsen toewijzen op basis van schoolvoorkeur en vervolgens op basis van toeval. Het resultaat van je toewijzing ontvang je op 5 mei via e-mail. Vanaf dan kan je je kind via de school inschrijven. Wanneer je je kind niet hebt aangemeld, kan je hem of haar inschrijven tijdens de vrije inschrijvingen. Die starten op 9 mei. “In dat geval moet je kiezen voor een school waar nog plaatsen vrij zijn of je kind achteraan op de wachtlijst laten zetten. Ik raad alle ouders daarom aan om hun kind voor 25 april 14 uur aan te melden”, besluit schepen Wadera.

Vragen en informatie
Heb je nog vragen of wil je meer informatie over digitaal aanmelden? Surf dan naar www.aanmelden.school of stel je vraag via [email protected].

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]