Aantal rookvrije sportclubs in Leuven neemt toe

Steeds meer Leuvense sportclubs zeggen nee tegen tabak en e-sigaret. Leuven telt intussen al acht sportclubs waar roken op en naast de terreinen strikt verboden is. Nieuwe ambassadeurs zijn tennisclubs TC Savio en TC Stade Leuven.

Samen met haar sportclubs maakt de stad Leuven een vuist tegen roken in al zijn vormen. In 2021 ondertekenden de stad Leuven en drie sportclubs het Charter Generatie Rookvrij (van Stichting Tegen Kanker en Kom Op Tegen Kanker) en kregen ze een officiële erkenning als rookvrije club. Na pioniers Korfbalclub Leuven, OH Leuven en Rugbyclub Leuven sloten in 2022 Daring Club Leuven Atletiek, KVC Kessel-Lo 2000 en KOSC Wijgmaal zich bij het initiatief aan. Nu volgen ook tennisclubs TC Savio en TC Stade Leuven hun voorbeeld.

“Voor ons is dit een evidente keuze, een no-brainer”, legt secretaris Pascal Brimmel van TC Savio uit. “Sowieso werd er al amper gerookt op onze club, maar we willen ook graag het juiste voorbeeld aanreiken. Roken en sport gaan niet samen, daar trekken we de lijn. Die boodschap geven we mee aan de jongere generaties en maken we ook duidelijk aan bezoekers van de club.” Dezelfde overtuiging leeft ook bij TC Stade Leuven. “Zien roken doet roken. We willen mensen aanmoedigen om in een gezonde, rookvrije omgeving van tennis te genieten”, aldus voorzitter Anja Koch.

“Dit is een extra stapje in de juiste richting. We vinden het fantastisch dat onze sportclubs deze ambassadeursrol opnemen in de strijd tegen roken en daar willen we hen ook zoveel mogelijk bij helpen”, zegt schepen van sport Johan Geleyns. “Sporten en gezondheid gaan hand in hand, in een sportieve omgeving is roken uit den boze. Als stad voorzien we signalisatiemateriaal dat sportclubs kunnen ophangen om duidelijk te maken dat we samen kiezen voor een rookvrije toekomst. We blijven clubs motiveren om officieel rookvrij te worden. Op en langs Leuvense sportterreinen wordt er nu al amper gerookt, maar met hoe meer we dit signaal kunnen stellen, hoe krachtiger.”

“Ik vind het enorm fijn om te zien dat er velen gemotiveerd zijn om voor die rookvrije sportterreinen te gaan. Je voelt dat het project leeft en stilletjes aan een vaste waarde wordt in ons Leuvens landschap”, zegt schepen van zorg en welzijn Bieke Verlinden. “Heel wat kinderen en jongeren spenderen veel tijd op sportterreinen en iedereen weet dat kinderen gedrag kopiëren, zeker van mensen waar ze naar opkijken. Deze mensen zien roken, zou de indruk kunnen wekken dat roken normaal is, in de plaats van een gevaarlijke verslaving. Als we met z’n allen het goede voorbeeld geven door de omgevingen waar kinderen komen rookvrij te maken, zullen we een nieuwe generatie krijgen die zich meer bewust is van het gevaar van roken in plaats van het eerder normaal te vinden. Daarom ben ik heel blij dat we als stad ons steentje kunnen bijdragen om onze kinderen rookvrij te laten opgroeien!”

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]