Abdij van Park en stad Leuven openen eerste stilteplek met kunstwerk Aedicula

Leuven heeft de ambitie om voor haar inwoners verschillende stilteplekken te creëren. ​ Samen met Abdij van Park opent de stad op 28 oktober de allereerste in het natuurpark op de abdijsite. Voor deze bijzondere plek ontwierp Belgisch topkunstenaar Renato Nicolodi het kunstwerk 'Aedicula'. Hij liet zich inspireren door de abdij en omgeving. Het kunstwerk vormt een universele plek die uitnodigt om zowel in groep als individueel te reflecteren, te herdenken en stil te staan.

"De stilteplekken bieden de mogelijkheid om even rust of troost te vinden, om te pauzeren, te mijmeren, iemand te herdenken of verdriet te verwerken. Met de opening van deze eerste stilteplek creëren we voor Leuvenaars een veilige plek om even te ontsnappen aan de drukte en tot zichzelf te komen”, vertelt Bieke Verlinden, schepen van zorg en welzijn.

"De Abdij van Park is sinds eeuwen een plaats van schoonheid en zingeving, en daarom een vanzelfsprekende site voor de eerste Leuvense stilteplek. Niet alleen omwille van het prachtige natuurdomein, maar ook door de dynamiek van de plek. Zingeving, erfgoed, kunst en cultuur komen hier naadloos samen. Het kunstwerk Aedicula nodigt net als de natuur uit tot een moment van schoonheid, vrede of troost", legt schepen van Cultuur Bert Cornillie uit. ​

Beschermen en onthullen
Voor Aedicula haalt Renato Nicolodi zijn inspiratie rechtstreeks van de site zelf. De titel van het kunstwerk betekent letterlijk 'nis', een belangrijk architecturaal element binnen verschillende religieuze tradities en veelvuldig aanwezig in de Abdij van Park. In lijn met de kenmerkende bouwstijl, waarbij een nis beschermt en onthult, nodigt het kunstwerk uit tot stilte opzoeken en ervaren, samen of alleen.

“Met mijn werk creëer ik monumenten, relikwieën en heiligdommen die zowel herinneringen als gedachten van mezelf en de toeschouwer in stand houden. Mijn werken vormen mentale bakens, rustplekken. Ze nodigen uit tot reflectie en meditatie en fungeren als fysieke en mentale toegangspunten, waardoor de bezoeker door zijn of haar eigen mentale ruimte kan dwalen”, licht Renato Nicolodi toe

Het ontwerp van Nicolodi bestaat in totaal uit zestien afzonderlijke modules, geïnstalleerd per units van vier. Elke module is betreedbaar. Bezoekers kunnen gaan zitten, als ze dat willen er zelfs recht op staan. De inrichting laat toe dat bezoekers zowel individueel als met meerderen rust en stilstand kunnen opzoeken. De afstand tussen de verschillende modules is evenzeer van belang. Nicolodi nodigt de toeschouwer uit om tussen de verschillende onderdelen te lopen. Op deze manieren – betreden en rondgaan - creëert hij een fysieke ervaring die de bezoeker toelaat in zijn mentale ruimte te dwalen. ​

Participatief traject
Dit kunstwerk is het resultaat van een participatief traject met enkele Leuvenaars gestart in september 2021, onder begeleiding van De Nieuwe Opdrachtgevers. Bij de verdere ontwikkeling van het landschappelijke geheel wordt het stiltekunstwerk als een integraal onderdeel meegenomen in de uitbreiding van het groendomein Abdij van Park.

Praktisch
De stilteplek met kunstwerk 'Aedicula' is toegankelijk vanaf 29 oktober en vormt vanaf dan een permanent onderdeel van het natuurpark. Voor meer informatie, bezoek www.abdijvanpark.be.

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]