Abdij van Park krijgt kantoorruimte in Provisorenhuis

Het provisorenhuis van Abdij van Park is, na de Mariapoort en de Sint-Janspoort, het derde poortgebouw dat toegang verleende tot de meest privatieve gedeelten van de abdij. Het gebouw biedt vanaf vandaag tijdelijk onderdak aan de paters en zal nadien verhuurd worden als kantoorruimte. Een mooi voorbeeld van hoe heden en verleden elkaar versterken binnen erfgoedminnende stadsontwikkeling. Dit project maakt  deel uit van de grootscheepse stedelijke restauratiecampagne voor de historische landschappen en gebouwen op deze site. De Vlaamse overheid voorziet op haar beurt een subsidie van 25 miljoen euro voor de restauratie van de hele omgeving.

Het Provisorenhuis dateert van 1723-1725 en wordt gekenmerkt door een barokke bouwstijl met eerdere, laatmiddeleeuwse bouwelementen uit de vroeg 16de eeuw. Het is een prachtig stukje erfgoed dat absoluut een hedendaagse invulling verdient. Het gebouw fungeerde vroeger als het huis van de provisor, de pater econoom of boekhouder van de abdij.

Werken in een groene, waterrijke historische setting
“Het provisorenhuis is klaar voor een nieuwe bestemming als kantoorruimte. Over enkele jaren kan men hier werken in een historisch kader”, vertelt schepen van onroerend erfgoed en ruimtelijk beleid Carl Devlies. “Maar eerst krijgen de paters er tot eind 2024 een tijdelijk onderkomen. Hun huidige woongedeelte wordt dan gerestaureerd. Daarna verhuizen de paters naar de gerestaureerde oostvleugel en de infirmerie. Omdat het toekomstige kantoorgebouw verschillende huurders zal hebben, is het opgedeeld in afzonderlijke zones. Voor elke zone is het mogelijk de verwarming en elektriciteit apart op te meten en te verrekenen aan de toekomstige huurders. Elke zone heeft bovendien zijn eigen toegangscontrole.”

Restauraties
“Er werden heel wat werken uitgevoerd”, vervolgt schepen van restauraties Dirk Vansina. “Grote uitdaging bij restauraties is duurzaamheid combineren met behoud van erfgoed. Het dak werd geïsoleerd. Om de mooie houten dakstructuur binnen nog zichtbaar te houden, werd het dak 20 cm verhoogd. Daarvoor moesten ook de tipgevels van het dak en de dakvensters hoger geplaatst worden. Een hele klus maar nu is de ingreep van de 'herhoging' niet meer zichtbaar. Er werd ook dubbel glas aangebracht waardoor het gebouw nu voldoet aan de EPB-wetgeving.  In de parkabdij werden eerder al grenzen verlegd om erfgoed en duurzaamheid succesvol te combineren. De gevel in natuursteen en baksteen werd gerestaureerd en het dak kreeg nieuwe leien en isolatie. Het historisch schrijnwerk werd deels vernieuwd. Verlichting, verwarming, sanitair en verluchting zijn vervangen. Er werden beperkte stabiliteitswerken aan de houten structuur van de vloeren voorzien mét gloednieuwe vloerbekleding. De wanden, plafonds en de 18de eeuwse schouw fristen we op met pleister- en schilderwerken. Achter het gebouw komt een fietsenberging en tot slot wordt de hele omgeving heraangelegd.”

Technische gegevens
De studiedienst gebouwen – die optreedt als bouwheer – werkte voor dit project samen met de studiebureaus Studio Roma en Ingenium. Op 1 oktober 2018 startte aannemer DENYS nv met de werken, die op 31 augustus 2020 werden opgeleverd, binnen de voorziene tijd. Het totale kostenplaatje bedraagt 2.600.000 euro.

Contacteer ons
Carl Devlies schepen van financiƫn, ruimtelijk beleid en onroerend erfgoed, stad Leuven
Dirk Vansina schepen van openbare werken, restauraties, jeugd en burgerzaken, stad Leuven
Katrien Deckers Expert-bouwprojecten
Carl Devlies schepen van financiƫn, ruimtelijk beleid en onroerend erfgoed, stad Leuven
Dirk Vansina schepen van openbare werken, restauraties, jeugd en burgerzaken, stad Leuven
Katrien Deckers Expert-bouwprojecten
Over Stad Leuven







In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven