Abdij van Park presenteert uniek archiefstuk: de 13e-eeuwse perkamenten pennenproef van "De Vos Reynaert" in museum PARCUM

Van 6 tot en met 9 juli stelt Abdij van Park een uniek archiefstuk tentoon in het museum PARCUM: een perkamenten pennenproef met vers uit De Vos Reynaert uit de 13e eeuw. Vier dagen lang heb je de kans om het perkament van dichtbij te bewonderen. De eerste bezoekers zijn welkom tijdens de nocturne van 6 juli vanaf 17 uur. Na het weekend wordt het perkament terug opgeborgen in het archief van Abdij van Park.

“Tijdens de openingsavond krijg je meer duiding over dit zeldzame stuk door experten ter zake. Daarnaast heb je de mogelijkheid om zelf in de pen te kruipen tijdens een kalligrafieworkshop. Met behulp van een ganzenveer en noteninkt kan je je eigen 'pennenproef' schrijven. Ook de middeleeuwse bierkelder is die avond te bezoeken voor een fris abdijbiertje”, vertelt schepen van cultuur Bert Cornillie.

De dagen nadien, op 7, 8 en 9 juli, kan je het perkament bewonderen tijdens de normale openingsuren van het museum, van 10 uur tot 17 uur. Een ticket voor de nocturne en het museum kost 12 euro en geeft toegang tot de historische ruimtes van de abdij en alle tentoonstellingen.

Stefan Van Lani, conservator van de Abdij van Park, deelt zijn enthousiasme over dit unieke perkament: "Op dit perkament van nog geen 9 bij 15 cm werden onlangs de vier verzen uit 'Van den Vos Reynaert' ontdekt door doctoraatsstudenten van de Universiteit Antwerpen en de Universiteit Leiden. Het perkament is een van de vele archiefstukken van de Abdij van Park en wordt nu uitzonderlijk getoond. We zijn verheugd dat we dergelijke schatten ontdekken en kunnen delen met onze bezoekers. Door de pennenproef eenmalig tentoon te stellen, bieden we een buitengewone kans aan liefhebbers van middeleeuwse literatuur en geschiedenis."

Info en tickets: www.abdijvanpark.be

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]