Abdij van Park sluit een succesvol jubileumjaar af

Minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele bewondert het resultaat van 10 jaar restauratie

In 2012, precies 10 jaar geleden, startte de grootschalige restauratie van Abdij van Park met steun van stad Leuven en de Vlaamse overheid. Vandaag bracht Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele een bezoek aan Abdij van Park om het resultaat van 10 jaar restauratie te bewonderen.

“Mijn voorganger Geert Bourgeois tekende in 2011 de subsidie van 25 miljoen euro voor de restauratie en de ontsluiting van de Abdij van Park. Ik ben dan ook erg vereerd dat ik hier meer dan 10 jaar later kan zien dat die investering het waard was en dat de beloften zijn ingelost”, zegt Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed.

Door de restauratie werden verschillende historische ruimtes in de west- en zuidvleugel terug in ere hersteld. Dé erfgoedparels zijn de drie unieke stuccoplafonds van de hand van Jan Christian Hansche en de pandgang met 20 middenpanelen uit de glas-in-loodramen uitgevoerd door de Leuvense glaskunstenaar Jan de Caumont. Deze 17e-eeuwse elementen zijn vandaag erkend en beschermd als Vlaamse Topstukken. ​

“Deze prachtige 18e-eeuwse site is met kennis van zaken en ambacht en met veel liefde voor de ziel van de plek gerestaureerd. Deze site maakt integraal deel uit van onze Vlaamse identiteit en vertelt het verhaal van waar we komen als Vlamingen. Door de restauratie krijgt dit verleden terug een toekomst. Er wordt hier vandaag nog altijd geleefd en gewerkt. Omwoners en toeristen kunnen deze plek beleven. Kortom, dit unieke Vlaams erfgoed is van én voor de gemeenschap", besluit minister Diependaele.

Duurzaam toekomsttraject
De basis voor de restauratie was het masterplan van stad Leuven van 2004. In 2011 nam de stad Leuven het integrale domein van de Abdij van Park in erfpacht van de norbertijnen en een jaar later startte de grote restauratiecampagne. Tijdens de restauratie is veel aandacht besteed aan het behoud van de historische geest van de site: de originele 18e-eeuwse gebouwen, de erfgoedparels en het natuurdomein werden met veel geduld en passie gerestaureerd.

“We zijn als stad enorm fier op deze authentieke plek”, zegt Mohamed Ridouani, burgemeester van stad Leuven. "Restaureren is niet alleen het verleden en de gebouwen in ere herstellen. Het is tegelijk erfgoed innovatief en toekomstgericht herbestemmen samen met de partners van het abdijdomein. Daar zijn we met de steun van de Vlaamse overheid glansrijk in geslaagd. Door de vroegere functies van de abdij op een moderne manier te integreren in het geheel en het natuurdomein met onder meer de vijvers en de toegankelijke paden heraan te leggen, is Abdij van Park vandaag een open rust- en ontmoetingsplaats voor iedereen.”

Traditie in vernieuwing, vernieuwing in traditie
De verschillende aangestelde architectenteams, de stad Leuven en het agentschap Onroerend Erfgoed kozen voor een zachte restauratie, met groot respect voor wat is geweest. De zorg voor het behoud van de unieke authenticiteit is te merken aan de materiaalkeuze: passende kalkzandsteen, eikenhout, historische olie- en kalkverven etc. In de vroegere vertrekken van de abt werd bijvoorbeeld gekozen voor met de hand bedrukt behang om het originele interieur zo goed mogelijk te restaureren. Hedendaagse technieken worden ingewerkt op een manier dat ze het waardevolle erfgoed minimaal verstoren. De innovatie en vernieuwing wordt op de site eveneens gerealiseerd door de warmterecuperatie uit het grondwater van het abdijdomein. Dankzij een partnerschap van stad Leuven en de Watergroep vormt drinkwater sinds 2017 een belangrijke energiebron voor de abdij. Daarnaast was er bij de heraanleg van het natuurdomein veel aandacht voor de grote biodiversiteit van (zeldzame) dieren en planten. Abdij van Park blijft zo een authentieke erfgoed- en abdijsite waar sinds eind 18e eeuw nauwelijks iets is afgebroken of bijgebouwd. ‘Traditie in vernieuwing en vernieuwing in traditie’: dat is de blijvende missie voor de Abdij van Park in de 21e eeuw.

Sinds de restauratie is deze historische abdijsite opnieuw te bezoeken door het publiek. Dit jaar kwamen 27.000 bezoekers de gerestaureerde ruimtes en tentoonstellingen van PARCUM bezoeken. Daarnaast telde Abdij van Park in 2021 in totaal zo’n 100.000 bezoekers en wandelaars op de abdijsite. Abdij van Park sluit daarmee een erg succesvol jubileumjaar af. De restauratiewerken zijn inmiddels hun laatste fase ingegaan, met de werken aan de oostvleugel en de infirmerie. Tegen 2025 zullen alle kloostergebouwen van Abdij van Park volledig gerestaureerd zijn. Ook de omliggende tuinen en het landschap krijgen hierbij de nodige aandacht.

Over Abdij van Park
Abdij van Park in Leuven is één van de best bewaarde abdijsites van West-Europa. Op maar 8 minuten fietsen van de Grote Markt opent zich een fabelachtige, groene oase van rust. Hier wandel je door 900 jaar bewogen geschiedenis, word je verrast door majestueuze architectuur en betoverd door uitzonderlijke kunstschatten. Het is een plek die ruimte laat voor reflectie, verwondering en inspiratie.

 

Website preview
Bezoek Abdij van Park
Ontdek een authentiek bewaarde en levendige erfgoedsite uit de 12de eeuw.
Visit Leuven

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be