Afrika Filmfestival in Leuven vanaf 26 april

Op 26 april start de 24e editie van het Afrika Filmfestival met de brandend actuele Tunesische film ‘Weldi’. Tot 11 mei kan je genieten van meer dan 120 films en verschillende activiteiten zoals een modeshow, een fototentoonstelling en een internationale conferentie. Ook dit jaar kan het festival op de steun van de stad Leuven rekenen.

Meer dan 120 films voor jong en oud
In Cinema ZED en Kinepolis kan je twee weken lang gaan kijken naar films uit en over Afrika, met tal van Belgische, Europese en zelfs wereldpremières. Het festival opent met de  Tunesische film ‘Weldi’ van Mohamed Ben Attia en sluit af met de film ‘And Breathe Normally’ van Ísold Uggadóttir. Het festival brengt ook tal van spraakmakende documentaires en verrassende kortfilms.

Dat er films zijn voor jong en oud bewijst het Afrika Filmfestival op maandag 6 mei. Kinderen van de derde graad van de Appeltuin nemen dan de bewoners van het woonzorgcentrum Edouard Remy mee naar de film ‘Binti’. Ook de regisseur, Frederike Migom zal van de partij zijn.

De ontknoping van het festival vindt plaats op zaterdag 11 mei met de prijsuitreikingen en een concert van Zap Mama in Het Depot.

“Het Afrika Filmfestival, met bakermat in Leuven, is uitgegroeid tot één van de belangrijkste festivals in Europa van films uit Afrika en de Afrikaanse diaspora en heeft een vaste plaats verworven in het cultureel landschap van Leuven. Daar zijn we bijzonder fier op”, zegt schepen van mondiaal beleid, Lies Corneillie. “Film is een krachtig middel om  andere realiteiten te leren kennen. Een film is een goede ijsbreker voor een ontmoeting, een gesprek of discussie. Het Afrika Filmfestival vormt dan ook een bijzondere meerwaarde voor onze stad. Met het stadsbestuur twijfelen we geen seconde en ondersteunen we het festival van harte.”

Meer dan cinema alleen
Naast film zet het Afrika Filmfestival ook dit jaar andere kunstvormen in de kijker. Zo is er op de vooravond van de opening de ‘Bongo Style Fashion Show’, een modeshow met Afrikaanse designers uit Tanzania, Zuid-Afrika en België.

Vanaf 21 april kun je in Bar Stan de fototentoonstelling ‘Au nom de ma grand-mère’ van fotograaf Gilles GeeKk bezoeken. Op zondag 28 april maakt de fotograaf een portret van iedereen die samen met zijn of haar grootmoeder afzakt naar Bar Stan.

De internationale conferentie ‘Representations of Sub-Saharan Women in Culture, Art & Media (African and Non-African) schenkt aandacht aan de manier waarop de Afrikaanse vrouw in zowel de Afrikaanse als de Europese media, kunst en cultuur aan bod komt. Op 26 april in M-Museum Leuven, op 27 april in AfricaMuseum Tervuren.

Op 4 mei brengt Walter Verdin samen met muzikanten uit Mozambique en Zuid-Afrika de première van zijn nieuw video-concert ‘Mgodo Tracks’.

Speciale aandacht voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN
In september 2015 nam de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG’s) aan. Ze vormen een kompas om de komende 15 jaar wereldwijd aan duurzame ontwikkeling te werken.

Afrika Filmfestival wil organisaties, scholen en instellingen een tool aanbieden om de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen bespreekbaar te maken en de kennis erover te verdiepen met de catalogus ‘SDG’s in beeld’. Dat sluit bijzonder goed aan bij het engagement van het nieuwe stadsbestuur om de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen mee te helpen realiseren.

Het volledige programma vind je op www.afrikafilmfestival.be

Contacteer ons
Lies Corneillie schepen van wonen, gelijke kansen en mondiaal beleid
Dagmar Van Grunderbeeck consulent Mondiaal beleid
Lies Corneillie schepen van wonen, gelijke kansen en mondiaal beleid
Dagmar Van Grunderbeeck consulent Mondiaal beleid
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven