Aftrap openbare werken in de Benedenstad

De komende jaren worden in de Benedestad heel wat wegen heraangelegd. Het is de start van een opwaardering die de Benedenstad nieuwe impulsen geeft. De Mechelsestraat tussen de Vismarkt en de Halfmaartstraat, en de Lei (tussen de Mechelsestraat en Craenendonck) worden heringericht met meer ruimte voor voetgangers, fietsers en extra groen. In de Biezenstraat, Sint-Jacobsplein en Sint-Hubertusstraat komt een nieuwe riolering, bredere voetpaden en fietssuggestiestroken.

Start op 23 september
Dirk Vansina, schepen van openbare werken: “De ‘Grote Start’ wordt op maandag 23 september gegeven. In totaal gaat het om een investering van 4.700.000 euro voor de Mechelsestraat, Lei, Voorzorgstraat, Biezenstraat, Van Waeyenberghlaan. Aquafin investeert daarbovenop nog 3.000.000 euro voor de riolering van de Biezenstraat en Van Waeyenberghlaan. Ook de heraanleg van andere straten zoals de Heilige-Geeststraat, Brusselsestraat, Kapucijnenvoer en Kaboutermansstraat wordt voorbereid.”

Woonerven in de Mechelsestraat, Lei en Voorzorgstraat
De Mechelsestraat tussen de Vismarkt en de Halfmaartstraat, en de Lei (tussen de Mechelsestraat en Craenendonck) worden heringericht als woonerf met meer ruimte voor voetgangers, fietsers en extra groen. Er komt een nieuwe, gescheiden riolering die afval- en regenwater apart afvoert.

“Het is helaas niet mogelijk om bijvoorbeeld bomen te planten in de Mechelsestraat omwille van de grote hoeveelheid nutsleidingen in de ondergrond. Toch gaan we voor een vergroening van de straat. Er komen grote plantenbakken met zitmogelijkheid en tegen de gevel van het voormalige Belgacomgebouw komen klimplanten. De bewoners kunnen ook geveltuintjes laten planten”, aldus Dirk Vansina.

“Als bestrating kozen we voor gezaagde kasseien. Die stijl sluit aan bij de historische gevels van de huizen zodat die extra tot hun recht komen. Ze zijn ook comfortabeler voor rolstoelgebruikers dan de klassieke kasseien. De straatverlichting wordt energiezuinige LED-verlichting.”

De Voorzorgstraat wordt in samenspraak met de buurtbewoners ook een woonerf met extra groen. Ook hier wordt de riolering vervangen door een gescheiden stelsel.

Vernieuwingen boven- en ondergronds
In de Biezenstraat, Sint-Jacobsplein en Sint-Hubertusstraat legt Aquafin een nieuwe riolering aan. De stad legt daarna het wegdek opnieuw aan: er komen bredere voetpaden en fietssuggestiestroken. De aanwezigheid van de school Mater Dei wordt geaccentueerd met het oog op een verbeterde veiligheid.

Onder het Sint-Jacobsplein komt een bufferbekken dat 350.000 liter kan opvangen. Deze ondergrondse opvangbak neemt bijna de helft in van het Sint-Jacobsplein. Bij grote regenval houdt dit bufferbekken het water tijdelijk vast om overstromingen te vermijden. Na de regenbui loopt het bufferbekken traag leeg.

“De bomen op het Sint-Jacobsplein behoren tot een beschermd stadsgezicht en blijven behouden. De stad vroeg advies aan een bomenspecialist. De inplanting van het bufferbekken en de rioleringsplannen werden aangepast in functie van deze bomen”, zegt Dirk Vansina.

Minderhindercoördinator
“Dergelijke werken zorgen onvermijdelijk voor ongemakken voor de weggebruikers en de bewoners. De stad is zich daar bewust van en doet er alles aan om de ongemakken tot een minimum te beperken”,  legt Dirk Vansina, schepen van openbare werken, uit. “Om de verkeersafwikkeling voor alle weggebruikers zo vlot en veilig mogelijk te laten verlopen, werd een minderhindercoördinator voor het project in dienst genomen. Daarnaast wordt per werf een toezichter aangeduid die de werken dagelijks opvolgt. Bewoners, handelaars en passanten kunnen steeds bij hen terecht met vragen en bekommernissen.”

De stad werkte samen met de politie en De Lijn een fasering uit om de hinder voor bewoners, doorgaand verkeer en reizigers van De Lijn zoveel mogelijk te beperken. De contactgegevens van de toezichter worden via bewonersbrieven gecommuniceerd.

Bereikbaarheid en duur van de werken
De werken in de Mechelsestraat en de Lei gebeuren in drie fases om de bereikbaarheid zo groot mogelijk te houden. De delen van de straat waarin niet gewerkt wordt, blijven bereikbaar voor bewoners, bezoekers en leveranciers.

Eerst wordt er gewerkt tussen de Halfmaartstraat en het Mercatorpad. Vervolgens tussen de Vismarkt en het Mercatorpad. Tot slot wordt de Lei tussen de Mechelsestraat en Craenendonck aangepakt. Handelszaken die in de werfzone liggen, blijven te voet bereikbaar.

De werken in de Mechelsestraat en de Lei zijn vermoedelijk klaar tegen het einde van volgend jaar. De Voorzorgstraat is iets sneller afgewerkt, daar mikt de aannemer die de werken uitvoert op maart 2020.

Ook voor de Biezenstraat werd een fasering uitgewerkt. Vanaf maandag 23 september tot eind oktober voeren Fluvius, Proximus en De Watergroep nutswerken uit. Tijdens de eerste week van die werken is er geen verkeer mogelijk door de werfzone. Daarna,  tot en met eind oktober, is enkel   éénrichtingsverkeer mogelijk richting de Kapucijnenvoer. Voetgangers en fietsers kunnen de werken altijd passeren. Vanaf begin november starten de rioleringswerken van Aquafin. Die duren tot en met april 2020. Aansluitend starten de werken in de Van Waeyenberghlaan.

Je kan het verloop van de werken en de verkeershinder volgen via de website van de stad

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]