Alles loopt ‘gesmeerd’ deze zomer

Na de regenachtige weken, belooft het vanaf deze week weer zonnig en zomers te worden in ons land. Heel wat kinderen kijken er reikhalzend naar uit om weer lekker buiten te ravotten zonder regenkleren. Maar wel goed beschermd tegen die stralende zon, want die kan ook schadelijke effecten hebben. Daarom hebben de medewerkers van de stedelijke kinderwerkingen en speelpleinen extra aandacht voor zonbescherming. Dat kadert ook in het gezondheidsbeleid en warmte-actieplan van de stad Leuven. Steden worden immers steeds meer geconfronteerd met de impact van klimaatverandering op de gezondheid van inwoners. Onder andere kinderen zijn extra gevoelig bij warmere temperaturen.

Een beetje zon is gezond voor iedereen, maar het is belangrijk om ons ook voldoende te beschermen tegen de meer schadelijke effecten. Zeker bij (jonge) kinderen is de huid erg kwetsbaar. Door goede voorzorgen te nemen, beschermen we hen tegen de ontwikkeling van huidkanker op latere leeftijd. “Hoe goed je als kind je huid beschermd hebt, speelt daarbij een grote rol”, legt schepen van zorg en welzijn Bieke Verlinden uit. “In alle enthousiasme over de langverwachte terugkeer van de zon zou je al eens kunnen vergeten de juiste voorzorgen te nemen. Daarom informeren onze kinderwerkers en animatoren deze zomer ouders en kinderen extra over het belang van ‘weren, kleren en smeren’.” Dat is een handig ezelsbruggetje dat je eraan herinnert om schaduw op te zoeken tijdens de warmste middaguren, bescherming zoals een zonnehoedje, pet en zonnebril te dragen en regelmatig en voldoende zonnecrème te smeren.

Kinderwerkingen
In de kinderwerkingen hangen affiches op en worden flyers uitgedeeld om ouders en kinderen te informeren. De stad kocht ook de leuke petten van Kom op tegen Kanker aan. De kinderen kunnen die eerst inkleuren en daarna beschermen de petten hen tegen de zon. “In de ‘smeerhoekjes’ staan er spiegeltjes zodat kinderen goed kunnen zien waar ze zich insmeren, en of ze voldoende zonnecrème gebruiken. Voor de kleuters werken de begeleiders met een liedje van Kaatje over zonnebescherming. Kortom, veilig in de zon krijgt in alle kinderwerkingen veel aandacht”, vertelt schepen Verlinden.

Speelpleinen
Dirk Vansina, schepen van jeugd, vult aan: “Ook de jeugddienst springt mee op de kar door de affiches en flyers te verspreiden op de Leuvense speelpleinen. We raden ouders ook aan om hun kinderen al goed in te smeren voor ze naar het speelplein komen en een zonnehoedje en zonnebril mee te geven zodat ze zorgeloos kunnen buitenspelen. De animatoren zijn extra waakzaam tijdens warme dagen en smeren alle kinderen op regelmatige tijdstippen in. Ons goed beschermen tegen de zon is een zorg van ons allemaal.”

Wout, animator op de Leuvense speelpleinen, bevestigt: “We maken er een plezant gezamenlijk moment van om iedereen te beschermen tegen de zon. Samen smeren is leuk en we bouwen het op een speelse manier in in het dagschema. Tijdens de warmste momenten van de dag plannen we aangepaste activiteiten die voor verkoeling kunnen zorgen.”

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]