Archeohub brengt het oude Leuven tot leven in mei

Reeds enkele jaren gaan jaarlijks de Archeologiedagen door, maar in Leuven staat de hele maand mei in het teken van archeologie. Stad Leuven werkt hiervoor nauw samen met de provincie Vlaams-Brabant en de KU Leuven. "Dit jaar pakken we groots uit", zegt schepen van onroerend erfgoed Carl Devlies. "Van 3 tot en met 26 mei kunnen bezoekers terecht in een speciaal voor deze gelegenheid uitgeruste Archeohub in de Diestsestraat 187. Er worden vondsten uit de regio tentoongesteld en heel wat inspirerende lezingen en workshops georganiseerd."

Al zes jaar kan het brede publiek een weekend lang kennis maken met het verleden onder hun voeten. “De provincie Vlaams-Brabant startte dit initiatief in 2018”, zo vertelt Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed. “Een van de speerpunten van ons beleid is namelijk de vertaling van historische informatie voor een breed publiek. Daarenboven kiezen we ervoor om steeds met partners uit de regio samen te werken en van elkaar te leren.”

Liesbet Heyvaert, Decaan Faculteit Letteren, beaamt het belang van publiekswerking. “De faculteit Letteren van KU Leuven staat met haar opleiding en onderzoek in de archeologie midden in de maatschappij: onze studenten leren van bij de start van hun opleiding wat publieksarcheologie is en welke rol archeologen kunnen spelen in de samenleving, onze onderzoekers werken niet in ivoren torens, maar spitten de geschiedenis van onze streken letterlijk en figuurlijk uit. De komende weken steken ze met veel enthousiasme samen met de provincie Vlaams-Brabant en de stad Leuven de handen uit de mouwen om jong en oud een blik te gunnen achter de schermen van de archeologie.”

"Het ontsluiten van ons archeologisch erfgoed is een prioriteit voor Leuven", voegt schepen Devlies toe. "Archeologie werd voor het eerst opgenomen in de bestuursnota van deze legislatuur. Het betrekken van bewoners en bezoekers maakt van hen de beste ambassadeurs voor onze onroerenderfgoedgemeente."

Archeohub
Dit jaar duren de archeologiedagen in Leuven een hele maand. Van 3 tot en met 26 mei ontvangen professionelen en studenten archeologie alle geïnteresseerden graag in de Archeohub in het leegstaande winkelpand van Merckx Metaalwaren (Diestsestraat 181-187).

In de Archeohub kan je vrijblijvend binnenlopen om kan je expo’s met vondsten uit de regio te bewonderen, te lezen over archeologie of een babbeltje te slaan met een archeoloog. Er is ook een winkeltje waar je archeologische replica’s of boeken kan kopen. Er worden ook heel wat activiteiten georganiseerd zoals ​ puzzelen van archeologisch materiaal, het brouwen van ‘mede’ (een middeleeuwse honingdrank), of het herstellen van gebroken vaatwerk op de Japanse manier van Kintsugi. Je kan er ​ gerust ook je boterhammen opeten tijdens de lunchlezingen of ’s avonds langskomen voor een avondlezing. Er vertrekken ook gegidste wandelingen en fietstochten rond de regionale archeologie vanuit ​ vanuit de Archeohub." Je vindt het volledige programma op leuven.be/archeologiemaand.

De Archeohub is open van maandag tot en met zaterdag, van 10 tot 16 uur. Op zon- en feestdagen is de hub gesloten. Op zondag 26 mei is de hub uitzonderlijk open wegens archeologieweekend.

Toegang is gratis, alleen de workshops mede brouwen en kintsugi zijn betalend. Voor sommige activiteiten moet je vooraf inschrijven. Dat kan via leuven.be/archeologiemaand.

Archeologieweekend
Tijdens het weekend van 25 en 26 mei wordt er nog een tandje bijgestoken. Op zaterdag 25 mei kunnen gezinnen er workshops bijwonen om de historische bebouwing op de Keizersberg na te bouwen met Lego, met hulp van een Legomaster (bekend van het gelijknamige tv-programma). Op zondag 26 mei opent de Archeohub voor de laatste keer de deuren en is iedereen welkom om zijn vondsten te laten identificeren door specialisten.

 

Website preview
Archeohub 2024
Ontdek de tentoonstelling en een archeologisch winkeltje, puzzel mee aan het aardewerk, kom lezen in onze archeologische boekenhoek of kom naar een van de vele andere activiteiten.
Stad Leuven

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be