Archeologen vinden houten Romeinse waterleiding in Leuvense ondergrond
Unieke vondst in Vlaanderen
Bij opgravingen in de Brusselsestraat in Leuven hebben archeologen een houten waterleiding uit de Romeinse tijd teruggevonden. Ze dateert vermoedelijk van rond de tweede en derde eeuw. Dat het hout van de waterleiding uitzonderlijk goed bewaard is gebleven, maakt het een unieke vondst die bijdraagt aan de kennis over Romeinse aanwezigheid in Leuven.
In de tweede en derde eeuw na Christus was Leuven een speldenknopje in het grote Romeinse Rijk, dat zich uitstrekte van Groot-Brittannië tot Egypte en van Gibraltar tot de Kaspische Zee. In onze contreien gold Leuven vermoedelijk als een ‘diverticulum’, een nederzetting van een aantal huizen en boerderijen aan een kruispunt, vlak bij een heirbaan die aansloot op de grote verbindingsas tussen Keulen en Boulogne.
Drassige Dijlegrond
"Dat kruispunt lag vermoedelijk ter hoogte van de Blauwe Hoek in Leuven, een plek waar de Dijle doorwaadbaar was. Het is ook de Dijle die ervoor gezorgd heeft dat de gevonden houten waterleiding al die eeuwen lang uitzonderlijk goed bewaard is gebleven", legt schepen van onroerend erfgoed Dirk Vansina uit.
“In Vlaanderen is dit een unieke archeologische vondst. Op tal van locaties, onder meer in Tienen, zijn er eerder al indicaties opgegraven van wat ooit een houten Romeinse waterleiding was. Maar nooit de waterleiding zelf, omdat de houten boomstammen die de Romeinen hiervoor gebruikten doorheen de tijd weggerot waren. Hout rot weg wanneer het grondwaterpeil afwisselt tussen nat en droog. Door de nabijheid van de Dijle, was de ondergrond hier altijd drassige en is de tand des tijds heel mild geweest voor deze waterleiding”, aldus Vansina.
Dateren en vriesdrogen
Op de plek waar de opgravingen plaatsvinden, zal projectontwikkelaar ION binnenkort een studentenresidentie bouwen. De opgravingen eindigen binnenkort, maar de stad wil er wel alles aan doen om dit unieke stukje geschiedenis zorgvuldig te bewaren.
Schepen Vansina: “We dragen de houten waterleiding nu over aan een conservatieatelier, waar ze het artefact verder zullen bestuderen. Een staal zal ons meer kunnen vertellen over de precieze leeftijd. De volledige waterleiding zullen we vervolgens laten vriesdrogen, zodat ze optimaal bewaard en eventueel later tentoongesteld kan worden.”
Bijzonder kaliber
Ook bij andere opgravingen in dezelfde buurt, bij de nieuwe stadswijk Burenberg aan de Kaboutermansstraat en op de Hertogensite, vonden archeologen de laatste jaren sporen van Romeinse aanwezigheid in Leuven.
“Het ging daarbij telkens om kleinere vondsten, zoals potscherven, maar deze waterleiding is toch van een ander kaliber. De omvang van Leuven in de Romeinse tijd was beperkt, maar vondsten als deze bewijzen dat de Romeinse aanwezigheid zeker niet vrijblijvend was en dat het de moeite loont om te blijven graven en dit verleden stukje bij beetje terug boven te halen. Bovendien hoeft een spectaculaire vondst als deze zeker geen vertraging te betekenen voor bouwprojecten”, aldus schepen Vansina.