Atelier Ief Spincemaille en bedrijf Comate plaveien weg voor Leuvenaars als eerste bewoners maakleerplek

maakleerplek staat voor ontmoetingen en samenwerkingen over sectoren, kennisdomeinen en mensen heen. Nog voor de deuren van maakleerplek opengaan voor het grote publiek, starten er al enkele projecten op. Zo ook een samenwerking tussen atelier Ief Spincemaille en engineering bedrijf Comate. Samen werken ze aan een nieuwe productontwikkeling van Rope, het ondertussen in het straatbeeld bekende kunstwerk van Spincemaille.  

In de Molens van Orshoven, waar de stad Leuven volgend jaar een maakleerplek opent, is een eerste maakleerplekproject van start gegaan. Engineering bedrijf Comate en atelier Ief Spincemaille werken er samen aan Rope, een gigantisch gevlochten, multifunctioneel touw. De samenwerking ontstond door een toenemende vraag naar Ropes. “De bedoeling was om meer Ropes te kunnen produceren op kortere tijd. De kunstenaar ging daarvoor op zoek naar een technische partner die zijn probleem kon oplossen en kwam terecht bij Comate”, vertelt mede-eigenaar van Comate Sander Van den dries. “De bedoeling is om het vlechtapparaat zo te ontwikkelen dat wel de vlechter en niet de motor centraal staat in het proces. Die band met het handenwerk is belangrijk, maar vormt een extra uitdaging voor de technische partner”, vult kunstenaar Ief Spincemaille aan.

Door de ontwikkeling van een sneller en meer gebruiksvriendelijk vlechtapparaat zullen steden, organisaties en particulieren in de toekomst de Ropes zelf kunnen vlechten met de bijhorende installatie en techniek op de bestemming van het kunstwerk. Stad Leuven deed dit al toen ze drie Ropes aankocht voor het Blauwputplein. “We willen op deze manier onze technieken delen en de kopers betrekken bij het creatieproces”, zegt Spincemaille.

“Het is mooi dat net Ief Spincemaille, voormalig stadskunstenaar, als eerste een deel van maakleerplek inpalmt. Ief zet immers heel sterk in op de interactie met de stad en haar bewoners. Zijn Ropes nodigen mensen uit om de deur uit te gaan en elkaar te ontmoeten. Zoals maakleerplek ook kunstenaars, bedrijven, jongeren en buurtbewoners wil samenbrengen. Kortom: dit lijkt mij een perfecte match”, zegt schepen van cultuur Denise Vandevoort.

“Kennisdeling en samenwerking over sectoren heen is exact waar maakleerplek voor staat. De samenwerking tussen Spincemaille en Comate lijkt op het eerste zicht niet evident en net daarom is ze zo inspirerend voor alle Leuvenaars. Als hightech creativiteit ontmoet, kunnen er alleen maar innovatieve ideeën ontstaan. Ik hoop dan ook dat ze met hun ervaring iedereen hiervan overtuigen”, besluit schepen van economie Wadera. Iets waar ook Sander Van den dries bij aansluit: “Kunstenaars en ingenieurs zouden elkaar doorgaans niet snel tegenkomen, terwijl de link helemaal niet ver te zoeken is. Dat de stad met maakleerplek dergelijke domein- en kennisoverschrijdende samenwerkingen wil stimuleren, kunnen wij als bedrijf alleen maar aanmoedigen en hier dragen we dan ook graag aan bij.”

Contacteer ons
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Lalynn Wadera schepen van onderwijs, economie, diversiteit, groen en stadsgebouwen, stad Leuven
Fien Degrande communicatie maakleerplek
Sander Van den dries mede-eigenaar Comate
Ief Spincemaille
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Lalynn Wadera schepen van onderwijs, economie, diversiteit, groen en stadsgebouwen, stad Leuven
Fien Degrande communicatie maakleerplek
Sander Van den dries mede-eigenaar Comate
Ief Spincemaille
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven