Autisme in de schijnwerpers: unieke fototentoonstelling, voorleessessies en nog veel meer

Naar aanleiding van Wereld Autisme Dag op 2 april slaan de Vlaamse Vereniging voor Autisme (VVA), Huis van het Kind Leuven en de bibliotheek van Kessel-Lo de handen in elkaar om een reeks ​ activiteiten te organiseren die niet alleen bijdraagt aan een beter begrip van autisme, maar ook de talenten van mensen met autisme in de schijnwerpers zet.

Op woensdag 3 april ​ kan je gratis deelnemen aan de knutselactiviteit 'KEIvoorAutisme' in de bibliotheek van Kessel-Lo. Je kan er keien kleurrijk beschilderen en versieren. Doel van de campagne is om autisme op een positieve manier in de kijker te zetten en Vlaanderen te bedelven onder de keien. Deelnemers worden aangemoedigd om hun creaties te delen op sociale media met de hashtag #KEIvoorAutisme. Bovendien kan je ​ je beschilderde kei schenken aan personen met autisme of aan mensen die zich onvoorwaardelijk voor hen inzetten.

Op dezelfde dag vinden er om 14, 15 en 16 uur voorleessessies plaats uit het prachtige boek 'Mijn broertje is bijzonder', geschreven door Annemie Vandaele met illustraties van Barbara Bongini. Dit warme en ontroerende prentenboek geeft een unieke kijk op het leven met een broer of zus met autisme, en gaat over de liefde tussen broer en zus. Voor kinderen vanaf 5 jaar.

Tijdens de paasvakantie kan je tijdens de openingsuren van de bibliotheek ook de tentoonstelling 'Autisme in Beeld' ​ bezoeken. Bezoekers krijgen een bijzondere inkijk in de belevingswereld van mensen met autisme door middel van posters waarop hun kunstwerken en persoonlijke verhalen werden weergegeven. Het doel is om een diepere bewustwording te creëren en stereotiepe denkbeelden te doorbreken. ‘Ik doe een warme oproep aan iedereen om met een open hart en geest deze prachtige tentoonstelling te komen bekijken. Iedereen zal vertrekken met een nieuwe blik op diversiteit en inclusie! Zo maken we van Leuven een warme stad waar iédereen zichzelf mag zijn’, zegt schepen van zorg en welzijn Bieke Verlinden.

Schepen van gelijke kansen Lies Corneillie vult aan: “Als stad werken we dag in dag uit aan een inclusief Leuven en we hebben daarbij onder meer aandacht voor mensen op het autismespectrum. Zo neemt onze adviesraad toegankelijkheid bij alle adviezen die ze verleent, steeds het perspectief van ervaringsdeskundigen met autisme mee. Jaarlijks organiseren we bovendien een prikkelarme dag tijdens de kermis en we bekijken of we op evenementen een stille ruimte kunnen inrichten. We doen dat omdat ieder van ons recht heeft om volledig deel te nemen aan de samenleving en bij voorkeur zo zelfstandig mogelijk. Deze activiteiten vormen daar een mooie aanvulling op.”

Binnenkort zijn er via Huis van het Kind nog enkele lezingen te volgen, waaronder 'Autisme en agressie' op 17 april, en 'Autisme en hoogbegaafdheid' op 21 mei. Meer info: https://www.huisvanhetkindleuven.be/agenda.

Meer informatie over de activiteiten tijdens de paasvakantie vind je op Voorlezen en knutselen: Iedereen is een kei! | Leuven. Voor meer informatie over autisme kan je terecht op www.autismevlaanderen.be.

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]