BAAS voor de derde maal van start in Leuven

Voor het derde jaar op rij start eind september het ondernemerschapstraject BAAS, georganiseerd door MIJNLEUVEN. Van kleine droom tot net opgestart, elke Leuvense jongere tussen 18 en 30 jaar die zit te broeden op een interessant concept en wil nagaan of er een real life business van te maken valt, is welkom. Inschrijven kan nog tot 22 september.

Ondernemerschap is en blijft een topic dat leeft bij heel wat mensen. Zeker ook bij jongeren. Alleen is het niet altijd gemakkelijk om te weten welke stappen je als ondernemer (in wording) moet zetten om je idee om te zetten tot een succesvolle business. Om in te spelen op die nood organiseert MIJNLEUVEN, na twee succesvolle jaren met telkens meer dan 100 inschrijvingen, voor de derde keer op rij BAAS, een traject gevuld met inspirerende sessies, individuele coaching en een pop-up event.

“Met BAAS stimuleren we jongeren om te ondernemen. Er is veel talent en ambitie te vinden bij de Leuvense jongeren. BAAS is voor hen dan ook een goed aanspreekpunt om de nodige basis en een goede portie zelfvertrouwen mee te krijgen voor de uitwerking van hun concept. Vanuit de BAAS-begeleiding kan er bovendien op een neutrale manier verder worden doorverwezen naar andere lokale initiatieven waarbij de jongeren aansluiting kunnen vinden”, aldus schepen van jeugd Dirk Vansina.

BAAS-sessies op verschillende niveau's
Heel concreet kunnen jongeren zich bij BAAS inschrijven voor één van vier categorieën: Geen Idee, Pril Idee, Pré Starter en Starter. Wie nog op zoek is naar een interessante invalshoek of wie nood heeft aan finetuning van zijn idee, kan tijdens de BAAS-sessies rekenen op inspiratie en focus. Wie op het punt staat op te starten, krijgt dan weer hulp bij o.a. administratieve keuzes. En wie net opgestart is, wordt ondersteund tijdens zijn eerste professionele stappen. Elke groep komt tweewekelijks samen voor gerichte sessies, aangeboden door experts van verschillende ondernemerschapsorganisaties zoals bv. Bryo/VOKA en UNIZO. 

Coaching op maat
Na de BAAS-sessies in het najaar, krijgt iedereen de kans om zijn concept te pitchen voor een professionele jury. Uit alle kandidaten die zich wagen aan de pitch, kiest de jury vervolgens twintig BAAS’ers. Twintig jongeren die hun concept op een scherpe en interessante manier wisten te brengen en daardoor op een veel persoonlijker niveau nog verder ondersteund worden. Daarnaast werken ze in het voorjaar van 2020 als groep toe naar een BAAS pop-up waarbij alle producten en diensten getoond worden aan het grote publiek.

Maarten Lambeets (23) doet aan tuinaanleg en -onderhoud en schreef zich vorig jaar in als Starter. “Ik werkte overdag bij een bedrijf en deed na mijn uren tuinwerk in bijberoep. Ondertussen ben ik voltijds zelfstandige. Ik vond het heel spannend om de overgang van deeltijds naar voltijds zelfstandige te maken, maar tegelijkertijd had ik het gevoel dat ik dankzij BAAS wel de juiste tools in handen had om weloverwogen die keuze te maken. En aangezien ik ondertussen meer dan werk genoeg heb, bleek het ook effectief de juist te zijn”.

Niet elke jongere die zich inschrijft voor BAAS heeft al een uitgewerkt businessidee. Zo wist Anneleen Buyle (28) bij haar inschrijving nog niet welke kant ze op wilde. Alleen dat ze haar twee passies – textiel en duurzaamheid – wilde combineren. “Ik werd na de sessies geselecteerd voor de individuele coaching en toen kwam alles pas helemaal samen. Ik koos er uiteindelijk voor om zelf duurzame voedselverpakkingen te produceren, als alternatief voor bv. aluminiumfolie. Een jaar lang inspiratie, klankbord en de spreekwoordelijke schop onder mijn kont hebben mij gebracht waar ik nu sta en daar ben ik heel gelukkig mee.”

Inschrijvingen
Wie een idee heeft – hoe vaag of concreet ook – en de ondernemer in zichzelf wil ontdekken, kan zich nog inschrijven tot 22 september. De voorwaarden? Je bent tussen 18 en 30 jaar en afkomstig uit regio Leuven. Vanaf maandag 23 september starten de tweewekelijkse sessies!

Meer info en inschrijven: www.mijnleuven.be/baas


BAAS is een project van MIJNLEUVEN, met de steun van BAAS, EFRO, de Europese Unie en LE(j)ON. In samenwerking met Bryo/VOKA, UNIZO, Securex, Xerius, Start-It@KBC, Flanders DC, SBB & BNP Paribas Fortis

 

Contacteer ons
Dirk Vansina schepen van openbare werken, restauraties, jeugd en burgerzaken, stad Leuven
Zoë Pauwels Jongerenwerker Ondernemerschap MIJNLEUVEN
Dirk Vansina schepen van openbare werken, restauraties, jeugd en burgerzaken, stad Leuven
Zoë Pauwels Jongerenwerker Ondernemerschap MIJNLEUVEN
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven