Basketballers en eenwielers zorgen voor feestelijke inhuldiging Hoornplein

Morgen, zaterdag 25 juni, is het zover: het vernieuwde Hoornplein wordt feestelijk ingehuldigd. Begin vorig jaar werden de werken al afgerond, maar nu kunnen we het officieel openen met een hapje en een drankje voor de buurt. Van 13.30 tot 17 uur zijn er demo’s en workshops van Cirkus in Beweging en de Leuven Bears.

Dirk Vansina, schepen van openbare werken: “Het valt onmiddellijk op dat het plein een grote aantrekkingskracht heeft gekregen sinds de heraanleg. Jong en oud ontmoeten er elkaar op een terrasje, spelen basket, kinderen spelen in de twee speeltuinen, ouders zitten op een bank in de ommuurde tuin van de vroegere speelplaats van de Appeltuin die opengemaakt werd. Het is een voorbeeld van hoe het heraanleggen van het openbaar domein een positieve invloed heeft op de leefkwaliteit van de bewoners van de stad. Onze directe omgeving moet kwalitatief, groen en op mensenmaat zijn.”

Spelen en ontmoeten
Dit plein doet wat het moet doen, namelijk de kwaliteit van het dagelijkse leven vergroten en dat is het resultaat van architectuur en ontwerpen die ‘juist zitten’ en het resultaat zijn van inbreng van de directe buurt. 

Het nieuwe Hoornplein is vooral een plek van ontmoeting met veel groenzones en hoogstammen. De noden van de buurt werden bevraagd en beantwoord met plaats voor ontspanning en voldoende ruimte om een tent te plaatsen voor het jaarlijkse buurtfeest. Ook de kinderen krijgen hun eigen speelplek, want de oude speelplaats van de naastliggende school werd een deel van het openbaar domein.

"Zo krijgt de binnenstad een extra speeltuin en creëren we een veilige plek voor de allerkleinsten met een zandbak, boomstammenparcours en vogelnestschommel. De ouders kunnen hen in het oog houden vanaf de houten, ronde zitblokken", legt schepen Vansina uit. Ook grotere kinderen kunnen zich uitleven in de klimtoren met glijbaan en touwnetten op een ander deel van het plein of op het basketterrein. Dit kreeg een naadloze rubberen vloer die het geluid dempt. Rond het terrein staat een sportkooi met trillingsarm hekwerk van 3,5 meter hoog. "Het veld werd de voorbije maanden al goed gebruikt", weet de schepen. 

De jeugdspelers van de Leuven Bears komen het nieuwe basketterrein zaterdag officieel inspelen met een initiatie voor kinderen tussen 13.30 en 14.30 uur. Daarna volgen er demomatches 3x3 basketbal tussen verschillende Leuvense clubs. Cirkus in Beweging geeft ook open piste workshops en eenwielerinitiaties ter plaatse. Om 16 uur worden eenwieler en basket gecombineerd tijdens een demo eenwielerbasketbal.

Klimaatrobuust
Ook ondergronds werden er grote werken uitgevoerd want de riolering werd volledig vernieuwd in een gedeelte van de Hendrik Consciencestraat en de Weldadigheidsstraat en in dede Frans Nensstraat. Hemelwater en afvalwater kan nu gescheiden afgevoerd worden, en een groot buffer- en infiltratiebekken van 100 m³ onder het basketveld zorgt ervoor dat het teveel aan regenwater vertraagd in de riolering terecht komt. Zo verlagen we afwaarts het risico op wateroverlast. Het bufferbekken is bovendien waterdoorlatend zodat het opgeslagen regenwater traag in de ondergrond kan doordringen voor het naar de riolering gaat en zo het grondwater kan aanvullen. “Zo kunnen we het grondwaterniveau op peil houden en ervoor zorgen dat er geen wateroverlast is”, besluit Vansina.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be