Beeld Stille Strijd blijft langer in Leuven

Sinds 28 mei staat het beeld ‘Stille strijd’ op het Martelarenplein. Het beeld, dat rondreist langs verschillende Belgische steden, vraagt aandacht voor het mentaal welzijn van jongeren. Vanwege de vele hartverwarmende reacties verlengt de stad Leuven, in overleg met de kunstenares en de ouders achter het initiatief, de opstelling van het beeld nog tot vrijdag 21 juni. Zo wil de stad de hoopvolle boodschap achter ‘Stille strijd’ nog meer kracht bijzetten.

Op het Martelarenplein toont het grote standbeeld ‘Stille strijd’ een in elkaar gedoken meisje met een knalgele hoodie aan. De kleur verwijst naar de vrolijke façade die jongeren soms voor de buitenwereld optrekken, terwijl het eigenlijk niet goed met hen gaat. Met dit beeld wil de stad Leuven aandacht vragen voor het mentaal welzijn van jongeren en iedereen die het moeilijk heeft toeleiden naar hulp.

In overleg met de ouders en de kunstenares verlengt de stad de aanwezigheid van het beeld in Leuven. Stille Strijd zal nog tot en met vrijdag 21 juni op het Martelarenplein staan. Daarna reist het door naar de volgende gaststad.

“We zien elke dag mensen stilstaan bij het beeld, het even aanraken, in gesprek gaan met elkaar …”, vertelt schepen van zorg en welzijn Bieke Verlinden. “Het beeld maakt iets los bij mensen en helpt om het gesprek te openen over je niet goed voelen en hulp nodig hebben. Daarom willen we het beeld en de belangrijke boodschap erachter nog langer onder de aandacht brengen. Het is lang niet altijd gemakkelijk maar het is zo dapper om aan te geven dat je hulp nodig hebt. En in Leuven is hulp voor jongeren altijd dichtbij”, aldus schepen Verlinden.

“Ik ben heel blij met de hartverwarmende reactie op mijn kunstwerk door de stad Leuven”, zegt kunstenares SAZZA (Saskia Stolz). “Daarmee laat de stad haar grote betrokkenheid bij de jongere generatie zien. Erg belangrijk.”

Ook Dirk Degelaen, die als ouder het beeld naar Leuven haalde, is blij met de verlenging: “Het voelt goed om jongeren en nabestaanden de kans te geven het beeld Stille Strijd te gaan bekijken. Iedereen moet weten dat ze niet alleen staan op deze wereld en er iemand te vinden is die hen kan steunen. Het doet ongelooflijk veel deugd om te horen en zien dat mensen die het beeld al bezocht hebben, massaal positieve reacties hebben gedeeld”, besluit Dirk.

Wie nood heeft aan een babbel, het even niet ziet zitten, stress of faalangst heeft kan terecht bij verschillende Leuvense hulporganisaties. Een overzicht vind je op www.leuven.be/stillestrijd. Bij het beeld vind je ook een QR-code die rechtstreeks naar deze pagina leidt. Zo kunnen voorbijgangers met vragen over mentaal welzijn snel en eenvoudig hulp vinden. Hoopvolle verhalen van jongeren vind je op www.stillestrijd.be.

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan anoniem contact opnemen met de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be

Rechtenvrij beeldmateriaal. Voorwaarde voor het gebruik van beeldmateriaal: Vermelding naam fotograaf (zie bestandsnaam) + bijschrift ‘Stille Strijd is een kunstwerk van de Nederlandse kunstenaar SAZZA’

Website preview
Kunstwerk Stille Strijd
Dit reizende kunstwerk staat op het Martelarenplein om aandacht te vragen voor het mentaal welzijn van jongeren.
Stad Leuven

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be