Benedenstad boven!

Ontdek de toekomstplannen op 12 juni tijdens Benedenstad op zondag

De Benedenstad is al enkele jaren grondig aan het veranderen. Een van de opvallendste ingrepen was de sloop van het Sint-Pietersziekenhuis dat plaats ruimt voor een nieuwe stadswijk vol groen, woningen en de podiumkunstensite. En er staat nog heel wat meer te gebeuren. Wat allemaal, dat ontdek je op 12 juni tijdens ‘Benedenstad op zondag’. Vanaf 13 uur kan je ronddwalen in het gebied dat terug zuurstof krijgt en ontdekken hoe alles verandert en verder evolueert.

De Benedenstad is het gebied in de binnenstad rond de oevers van de Dijle en de eerste stadsomwalling. Het strekt zich ongeveer uit van de Redingenstraat tot park De Bruul en de Vismarkt. Centraal ligt de Hertogensite – de voormalige ziekenhuissite – langs de Brusselsestraat. Dit vormt ook het epicentrum van deze derde Benedenstad op zondag.

“Leuven wil een plek zijn waar iedereen zich thuis voelt,” zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “Stadsvernieuwingsprojecten zoals de Benedenstad dragen bij aan de levens- en woonkwaliteit van vele Leuvenaars. Langs het water met de opengelegde Dijle en het nieuwe park zal het aangenaam wonen en werken zijn. Met de komst van het Podiumkunstengebouw, een nieuw Leuvens icoon, krijgt de stad een culturele boost als ontmoetings- en verbindingsplek voor verenigingen, inwoners en cultuurliefhebbers.”

Podiumkunstensite

Op ‘Benedenstad op zondag’ valt er heel wat te beleven op en rond  de toekomstige podiumkunstensite. Je ontdekt verschillende aspecten van het ontwerp op een infomarkt in de Romaanse Poort. Medewerkers van de stad geven uitleg en beantwoorden je vragen.

Aan de Velodroom krijg je een voorsmaakje van wat hier in de toekomst allemaal zal kunnen plaatvinden: muziek, theater, circus, dans, mediakunst… Je kan die dag salsa dansen, spelen op een avontuurlijk touwen- en evenwichtsparcours of genieten van allerlei moois: van circusacts  over pop-up muziekbands tot polyfonie.

De tentoonstelling ‘Open Oproep Podiumkunstensite’ van Stad en Architectuur vertelt je hoe het ontwerpteam voor de podiumkunstensite werd geselecteerd. Ze vindt plaats in het Anatomisch Theater in de Minderbroedersstraat 48. Om 16 uur kan je in het Wagehuys (Brusselsestraat) een debat over de Open Oproep bijwonen.

Bredere Benedenstad

“De herontwikkeling van de historische Benedenstad is een bijzonder uitgestrekt project. Nu het Janseniushof zijn voltooiing nadert, ronken de bouwkranen op de Hertogensite, waar de aanleg van het park en het openleggen van de Dijle is gestart. De realisatie van de nieuwe woonwijk Burenberg op de oude Accosite volgt later dit jaar. Al deze woonprojecten zijn voorzien van een duurzaam geothermisch netwerk. De Parking Benedenstad maakt de volledige heraanleg van Vismarkt mogelijk door de ondergrondse parkeeroplossing. Samen met de podiumkunstenzaal stimuleert dit de handel. Ook de ganse omgeving Brusselsestraat, Lei, Amerikalaan, Dirk Boutslaan wordt op termijn verfraaid. Parallel denken we na over een herbestemming van de Sint-Jacobskerk en omgeving, en aan de Redingensite komt een nieuwe Campus Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen met een dubbel zo groot Dijlepark. Ook voor de Kruidtuin ligt een nieuw masterplan klaar”, somt schepen van ruimtelijk beleid en erfgoed Carl Devlies op.

Al deze toekomstplannen kan je ook bekijken op de infomarkt in de Romaanse Poort.

Ontdek de vele veranderingen

Samen met een gids kan je langs de verschillende gebouwen en sites in ontwikkeling wandelen. De rondleiding start en eindigt op het centrale plein van de Romaanse Poort en duurt een uurtje. Je hoeft niet op voorhand in te schrijven.

Je kan ook op eigen houtje een parcours door het gebied volgen langs de projecten van verschillende partners, zoals Resiterra, die hun deuren openzetten.

PRAKTISCH

  • Benedenstad op zondag
  • zondag  12 juni van 13 tot 18 uur
  • op verschillende locaties in de benedenstad
  • gratis

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be