Bewegingsruimte Hal 5 ook tijdens de zomer groot succes

De bewegingsruimte van Sporty in Hal 5 werd ook deze zomer druk gebruikt. Maar liefst 800 kinderen tussen 2 en 8 jaar oud kwamen er enthousiast mee klimmen en klauteren op het avontuurlijk parcours.

In deze tijd van schermen en digitale verleidingen, dalen de uren van beweging bij kinderen sterk in vergelijking met vroeger. En iedereen weet dat bewegen gezond is maar uit onderzoek blijkt dat Vlaamse peuters en kleuters de internationale gezondheidsnorm van drie uur beweging per dag niet halen.

“Daar willen we als stad verandering in brengen door een ruim zomeraanbod aan te bieden waarin kinderen hun energie kwijt kunnen. Naast onze dagelijkse werking op onder andere de speelpleinen bood stad Leuven deze zomer ook weer zomerdorpen aan. Er was een timmerdorp, ruimtedorp, kunstdorp, streetville en het Klauterdorp”, vertelt schepen van jeugd Dirk Vansina. “Dat laatste was in samenwerking met de Leuvense vzw Sporty. Zij toverden Hal 5 om tot een heus Klauterdorp met verschillende beweegparcours waar zelfs de allerjongste kinderen naar hartenlust konden klimmen en klauteren. Genoeg beweging stimuleert niet alleen de lichamelijke gezondheid, het leert kinderen ook belangrijke vaardigheden zoals samenwerking, zelfvertrouwen krijgen en het ontdekken van hun eigen grenzen.”

Klauterdorp
Het bewegingsparcours als vast aanbod in Hal 5 bestaat al sinds 2017. Sinds vorige zomer vormt de beweegruimte in de zomermaanden dus ook één van de zomerdorpen.

“We zochten lange tijd naar een leuke locatie om een vast bewegingsparcours te creëren waarin jonge kinderen zich volledig kunnen uitleven. In 2017 vonden we de oplossing: dankzij de steun van de stad startten we toen in oktober met onze bewegingsruimte in Hal 5”, zegt Steffi Swennen van Sporty. “We laten er kinderen van 2 tot 8 jaar bewegen, spelen en ontdekken.”

“Door de beweegruimte te integreren in ons zomerdorpenaanbod, merken we dat we veel gezinnen met jonge kinderen bereiken. Maar liefst 800 kinderen leefden zich deze zomer uit op de spannende parcours. We kunnen dus terugkijken op een zeer succesvolle editie van het Klauterdorp”, aldus schepen Vansina.

Extra week voor kinderwerkingen
Na een eerste gesmaakte editie vorig jaar, organiseerde stad Leuven en Sporty dit jaar niet alleen een week Klauterdorp voor gezinnen maar ook een week speciaal voor kinderwerkingen. Zo gingen de kleutergroepen van verschillende speelpleinen en de kinderwerkingen van de buurtcentra en buurtwerk ’t Lampeke langs, net als de buitenschoolse opvang van Kido-club en de gezinswerking van Koala. ​

“Soms moesten de kinderen wat geduld hebben, omdat ze met zo velen waren. Dat dat de pret niet kon drukken, bewijst voor mij de enorme aantrekkingskracht en het plezier dat ze hebben bij het ontdekken van de beweegmogelijkheden in het Klauterdorp”, zegt schepen Bieke Verlinden, die enkele jaren geleden mee aan de start stond van deze beweegruimte. “De beweegruimte, met lessenreeksen het hele jaar door, zorgt al zes jaar voor talloze spannende klimmomenten waarbij kinderen hun motoriek ontwikkelen en ouders leren loslaten.”

Gezondheid en plezier hand in hand
Het succes van Het Klauterdorp bevestigt de nood aan deze initiatieven. Kinderen hebben behoefte aan beweging, speelse uitdagingen en de mogelijkheid om hun motorische vaardigheden te ontwikkelen.

“Het is duidelijk dat Het Klauterdorp niet alleen een fantastische beleidskeuze is geweest, maar ook een waardevolle bijdrage aan de gezondheid en ontwikkeling van de jongsten in Leuven. En niet te vergeten: het is vooral gewoon heel fijn”, besluit schepen Bieke Verlinden.

Vaste werking beweegparcours
Gedurende het schooljaar organiseert Sporty vzw lesreeksen. Ze bieden elke week tot wel 150 kinderen een uitdagend parcours aan. Die beweeglessen, onder begeleiding van professionele instructeurs, stimuleren de motorische vaardigheden van kinderen. Voor slechts 6 euro per les kunnen ze deelnemen. Voor gezinnen die het financieel moeilijk hebben, maakt de UiTPAS-korting het betaalbaar.

Open beweegmomenten
Wie de wekelijkse lessenreeksen niet ziet zitten, kan ook deelnemen elke zondag tussen 12 en 13 uur aan een ‘open beweegmoment’. De bewegingsruimte is dan open en jonge kinderen kunnen er samen met hun ouders vrij komen bewegen en spelen voor slechts 1 euro per kind. Sporty voerde deze momenten in september 2018 in om tegemoet te komen aan de grote vraag. Sommige zondagen ontvangen ze er tot wel 60 kinderen die zich komen uitleven met hun ouders.

“Ook andere lokale sportclubs en organisaties die jonge kinderen aan het bewegen willen krijgen, zijn zeer welkom. Zo hebben we de werkingen van Huis van het Kind, Wigwam, de Kettekeet, Fabota en tal van anderen al op onze beweegvloer ontvangen”, zegt Steffi Swennen van Sporty.

Daarnaast werken we samen met Leuvense scholen. Leerlingen van de 1e kleuterklas tot en met het 2e leerjaar kunnen dankzij stad Leuven voor één symbolische euro per leerling de bewegingsruimte bezoeken. Ze worden er begeleid door professionals en kunnen er een uur lang heerlijk bewegen, spelen en ontdekken. In 2022 kwamen er in totaal tien klassen op bezoek.

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]