Bezoekers Leuvense buurtcentra testen deelwagens en -fietsen

Stad Leuven richt het komende jaar pop-up Hoppinpunten in aan drie Leuvense buurtcentra. Een Hoppinpunt is een plek waar je verschillende vormen van deelmobiliteit vindt en vaak ook kan overstappen op het openbaar vervoer. Bezoekers van de centra kunnen de deel(bak)fietsen en -wagens gratis gebruiken. Op die manier wil de stad mogelijke drempels wegnemen en deelmobiliteit verder stimuleren. Vanmiddag opende de stad het eerste tijdelijke Hoppinpunt aan buurtcentrum Mannenstraat.

Sinds 2021 vind je in Leuven meer dan veertig Hoppinpunten. Dat zijn plaatsen waar je verschillende vormen van deelmobiliteit vindt zoals deel(bak)fietsen en deelwagens. Je kan er vaak ook overstappen op het openbaar vervoer. De Hoppinpunten zijn één van de vele initiatieven van de stad om duurzame mobiliteit te stimuleren. "Deelmobiliteit is al erg populair in Leuven. Steeds meer Leuvenaars kiezen voor een deelfiets of -wagen. Op vier jaar tijd is het aantal autodelers gestegen met maar liefst 80%. Dat zijn straffe cijfers, maar er is nog marge voor groei en we weten ook dat sommige Leuvenaars moeilijk de weg vinden naar deelmobiliteit. Daarom richten we de komende maanden pop-up Hoppinpunten in aan drie Leuvense buurtcentra. De bezoekers van de centra kunnen de deel(bak)fietsen en -wagens gratis gebruiken. Zo willen we mogelijke drempels wegnemen en mensen toeleiden naar deelmobiliteit", licht schepen van mobiliteit David Dessers toe.

Het eerste tijdelijke Hopppinpunt opende de stad vanmiddag samen met Velo en Mobiel21 aan buurtcentrum Mannenstraat. Op het startmoment kregen de bezoekers uitleg over het Hoppinpunt en de deel(bak)fietsen en -wagens en konden ze een proefritje maken. “We zijn trots dat we hier in Leuven mee kunnen werken aan een project waarin de stad tracht om deelmobiliteit inclusiever te maken en zo de voordelen ervan te gebruiken om mobiliteitsarmoede aan te pakken”, aldus Dries Janssen, directeur van Velo.

Feedback
Tussen 13 maart en 13 augustus 2024 kunnen bezoekers van buurtcentrum Mannenstraat gratis een (elektrische) deelfiets, deelbakfiets of deelauto gebruiken nadat ze zich geregistreerd hebben in het buurtcentrum. Ze kunnen rekenen op begeleiding door de partners en buurtwerkers. Andere buurtbewoners kunnen in die testperiode de fietsen tegen een voordelig tarief ontlenen na registratie op www.leuven.be/deelfietsen en maken kans op een gratis instap bij deelwagenaanbieder cambio.

In ruil vraagt de stad aan de gebruikers om hun feedback te bezorgen. "Op die manier willen we te weten komen wat ze van het Hoppinpunt vinden, welke drempels ze eventueel nog ervaren en of ze in de toekomst vaker een deelvoertuig zullen gebruiken”, vult Sam Delespaul van Mobiel21 aan. “Op basis van die feedback zullen we ook bekijken of we in de toekomst structureel deelvoertuigen in de buurt zullen aanbieden", aldus Dessers.

In augustus verhuist het Hoppinpunt naar buurtcentrum Sint-Maartensdal en tot slot, in december, naar buurtcentrum Casablanca. Aan het tijdelijk Hoppinpunt vind je telkens twee gewone deelfietsen, twee elektrische deelfietsen, een elektrische deelbakfiets om je kinderen te vervoeren of boodschappen te doen, een elektrische deelbakfiets met een grote laadbak die vooral bedoeld is om goederen te vervoeren, en een deelauto.

De stad kan voor dit initiatief rekenen op Europese steun via het Interreg-project ShareDiMobiHub.

Test een deelfiets of -auto
Vanaf 13 maart 2024 staat er een tijdelijk Hoppinpunt aan Buurtcentrum Mannenstraat. Je kan een deelfiets of -auto gebruiken tegen een voordeelprijs.
Stad Leuven

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]