Bezoekers vinden vlot de weg naar Leuvense monumentale kerken

Het Leuvense kerken-seizoen zit er op. Naar jaarlijkse gewoonte stelt Visit Leuven tijdens het toeristische seizoen de monumentale kerken van Leuven open voor bezoekers. Hoewel dit voorjaar het coronavirus de planning doorkruiste, vonden geïnteresseerden afgelopen zomer vlot de weg naar het waardevolle erfgoed.

Ieder jaar van 1 maart tot en met eind september zetten de barokke Sint-Michielskerk, de Sint-Geertruikerk, Sint-Kwintenskerk en Sint-Jan-de-Evangelist van Abdij van Park hun deuren open voor passanten en belangstellende bezoekers uit binnen- en buitenland. Met 50.000 bezoekers per jaar zijn deze kerken een belangrijke trekpleister in de stad.

In iedere kerk bieden infopanelen in vijf talen (Nederlands, Engels, Frans, Duits en Spaans) duiding, weetjes en achtergrondverhalen, over de architectuur, het interieur en de geschiedenis. Een team van enthousiaste suppoosten staat in voor het onthaal en aanvullende duiding.

Coronaveilig bezoek
Dit voorjaar gooide corona echter roet in het eten, waardoor de kerken van maart tot eind mei gesloten bleven. Vanaf midden juni, zodra de situatie dat weer toeliet, zorgde Visit Leuven voor een aangepast onthaal met suppoosten en werden de kerken opnieuw in het weekend opengesteld. Met inachtneming van alle veiligheids- en hygiënemaatregelingen. In de zomermaanden juli, augustus en september kwamen daar ook de vrijdagen bij. 

“Na de lockdown vond Visit Leuven het belangrijk om een zo breed als mogelijk toeristisch aanbod aan te bieden, zowel voor de Leuvenaars die hun eigen stad willen verkennen als voor bezoekers van elders” zegt Denise Vandevoort, schepen voor toerisme en cultuur van stad Leuven. “Met museum M, de Sint-Pieterskerk, het stadhuis, de universiteitsbibliotheek met toren en dit prachtig kerkelijk patrimonium konden we afgelopen zomer onze bewoners en potentiële bezoekers op een aantrekkelijke manier verwelkomen.” 

“We klokken nu af op een kleine 8.000 kerkbezoekers. Die kwamen veelal uit het binnenland, zowel uit Vlaanderen als Wallonië, en de laatste weken zagen we ook weer een beperkt buitenlandse publiek, vaak studenten. Het was niet vanzelfsprekend, maar alles liep op rolletjes dankzij de inzet van een ploeg trouwe medewerkers en de kerkfabrieken”, besluit een tevreden schepen.

Virtueel bezoek
Buiten het toeristische seizoen, en vanuit je kot, kan je een online virtueel 360°-bezoek brengen aan deze kerken, telkens met bijkomende achtergrondinformatie:

Contacteer ons
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Annik Altruy persmedewerker Visit Leuven, stad Leuven
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Annik Altruy persmedewerker Visit Leuven, stad Leuven
Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven