Bierbeekstraat en Alfred Delaunoislaan feestelijk ingehuldigd

De heraanleg van de Bierbeekstraat en de Alfred Delaunoislaan is al enige tijd afgerond. De straten kregen een nieuwe, gescheiden riolering en er is nu meer ruimte voor voetgangers, fietsers en groen. De feestelijke inhuldiging moest noodgedwongen uitgesteld worden. Vorige zaterdag, 23 april was het eindelijk zover!  

De Bierbeekstraat had vroeger erg smalle voetpaden. Wanneer de stad nu straten vernieuwd, legt ze - waar dat mogelijk is - bredere voetpaden aan van minimum 1,5 meter. Dat kon in de Bierbeekstraat helaas niet omwille van de beperkte breedte van de straat. Daarom koos de stad voor een ingerichting als woonerf. Zo kunnen voetgangers de ganse breedte van de straat gebruiken maar blijven tegelijkertijd de parkeerplaatsen behouden. De snelheid in een woonerf is beperkt tot maximum 20 km/uur.

“Dit is een logische keuze omdat de Bierbeekstraat een belangrijke fietsverbinding is naar het centrum, Abdij van Park, het industrieterrein in Haasrode en verschillende scholen. Ze sluit ook aan op de Tivoliburg, een brug voor voetgangers en fietsers over de sporen. Het stukje Tivolistraat voor de brug werd ook mee heraangelegd trouwens”, legt Dirk Vansina, schepen van openbare werken uit. Er werden groenvakken met bomen geplaatst. Ook de geveltuintjes die bewoners konden aanvragen zorgen voor meer groen in de straat.

De Alfred Delaunoislaan, die een stuk breder is dan de Bierbeekstraat, kreeg bij de heraanleg wel bredere stoepen. Hier werd ook een een ondergronds infiltratiebekken geplaatst dat tot wel 140.000 liter water kan opvangen. Zo worden overstromingen bij hevige regenbuien vermeden. Het regenwater in die infiltratiekratten krijgt na de regenbui rustig de tijd om ter plaatse in de grond te sijpelen. Op die manier wordt het grondwater weer aangevuld.

Gescheiden riolering
In de Bierbeekstraat en de Alfred Delaunoislaan werd ook een nieuw, gescheiden rioleringsstelsel geplaatst. De meeste rioleringen voeren afval- en regenwater af door dezelfde buis. Sinds enkele jaren legt de stad zoveel mogelijk gescheiden rioleringen aan. Op die manier wordt het afvalwater minder verdund met relatief proper regenwater. Zo kan de zuivering efficiënter verlopen.

Inhuldiging
De inhuldiging zaterdag van de straat werd een warm buurtfeest. De buurt keek er fel naar uit en de plaatselijke Bierbeekband heeft de straat feestelijk ingezongen. De kinderen vonden het fantastisch om op straat te spelen terwijl hun ouders gezellig samenzaten met een drankje. Er werden al afspraken gemaakt om vaker buurtmomenten te organiseren. Stad Leuven voerde de werken uit, maar de bewoners zelf zorgen voor verbondenheid en de warmte in de buurt. 
 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]