Bijzonder dagboek uit de Eerste Wereldoorlog geschonken aan Stadsarchief Leuven

Dankzij een schenking kan Stadsarchief Leuven een persoonlijk dagboek dat getuigt over Leuven tijdens de Eerste Wereldoorlog aan zijn collectie toevoegen. Schenker Frie Pierre kreeg het document van haar overgrootvader Philippe Pierre in handen en nam contact op met het Stadsarchief. Het dagboek is een uniek ooggetuigenverslag van de oorlogsgebeurtenissen in Leuven tussen augustus 1914 met de Brand van Leuven, en het voorjaar van 1915.

“Het verloop van de Eerste Wereldoorlog in Leuven is goed gedocumenteerd, maar rechtstreekse getuigenissen van mensen die er zelf bij waren zijn van groot historisch belang. Het Stadsarchief bewaart het archief van de stad, maar daar tref je zelden zo’n persoonlijke documenten in aan. Dit dagboek is dus een bijzonder tijdsdocument en een waardevolle aanvulling. Dankzij de schenking van de familie Pierre aan het Stadsarchief, kan het worden doorgegeven aan de volgende generaties”, vertelt Bert Cornillie, schepen van cultuur. “Ik ben ook erg blij dat mensen de weg vinden naar het Stadsarchief, want we verrijken het officieel archief graag met archieven en documenten van bijzondere Leuvenaars, verenigingen en bedrijven.”

Het dagelijks leven tijdens de eerste oorlogsjaren
Frie Pierre kreeg het dagboek van haar overgrootvader Philippe Pierre in handen nadat het jarenlang ergens in een doos in een kelder lag. Ze besefte al snel hoe bijzonder het was. “Ik herinner me nog dat mijn grootvader veel verdriet had over wat er allemaal met zijn vader was gebeurd”, vertelt Frie Pierre. "Mijn overgrootvader is overleden in een instelling voor mensen met een geestesziekte. Vermoedelijk kwam hij daar terecht door de gruwel die hij tijdens de oorlog had meegemaakt, maar daar werd niet over gesproken in de familie.”

In het dagboek brengt Philippe Pierre verslag uit vanaf de inval van de Duitsers in België in 1914 tot in het voorjaar van 1915. Philippe Pierre was dus persoonlijk getuige van de vernielingen en de Brand van Leuven in augustus 1914. Ook de maanden erna was hij intensief betrokken bij het oorlogsgebeuren. Dat maakt van dit handgeschreven dagboek een bron van historische waarde. Het Stadsarchief heeft al enkele originele oorlogsdagboeken en enkele kopieën in haar collectie. Dit dagboek voegt nog een extra perspectief toe, maar meer onderzoek is nodig.

Veilig voor de toekomst in het Stadsarchief
”Ik heb mijn grootvader en mijn vader nog gekend. Mijn zoon heeft hen niet gekend dus de persoonlijke band met het dagboek vermindert snel, maar het behoudt wel zijn geschiedkundige waarde”, legt Frie Pierre uit. “Ik wil dus dat het veilig bewaard wordt voor het nageslacht en ben heel blij dat dat in het Stadsarchief van Leuven kan.”

In 2024 herdenken we dat de Eerste Wereldoorlog 110 jaar geleden begon. Een ideaal moment voor het Stadsarchief om deze nieuwe aanwinst verder te onderzoeken en in de kijker te zetten bij het publiek.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]