Biologisch afbreekbare gft-zakken maken composteren eenvoudiger

In Leuven centrum moet je je groenten-, fruit- en tuinafval (GFT) aanbieden in zakken. Tot nu toe waren dat plastic zakken van 30 en 60 liter. Dat worden biologisch afbreekbare zakken van 20 en 40 liter.

Ecologischer
“De nieuwe zakken zien er bijna hetzelfde uit als de plastic exemplaren maar ze zijn veel ecologischer. Opgehaald gft-afval in plastic zakken, moet eerst uit de zak gehaald worden voor het kan verwerkt worden tot compost. Met de composteerbare zakken is dat verleden tijd”, zegt Thomas Van Oppens schepen van stadsreiniging.

Kleiner formaat
De zakken zijn ook kleiner. “Dat heeft als voordeel dat een zak sneller vol zal zijn en wekelijks weg kan. Mensen in het stadscentrum moeten hun GFT-afval immers vaak binnen bewaren, We hopen hiermee mensen die weinig GFT-afval genereren te overtuigen om hun GFT apart in te zamelen”, zegt de schepen.

Oude zakken blijven bruikbaar
“De omschakeling gebeurt geleidelijk. Dat wil zeggen, de stad verdeelt niet langer de plastic versie van de zakken maar iedereen mag zijn voorraad verder op gebruiken,” zegt schepen Van Oppens. Let op, omdat deze zakken composteerbaar zijn, kan je ze niet oneindig ergens laten liggen. Ze hebben een houdbaarheidstermijn van ongeveer 1 jaar.

Zelfde prijs per liter
Aangezien de inhoud van de zakken verandert, wijzigt ook de prijs. De prijs per liter aangeboden afval blijft echter gelijk. Concreet kost een composteerbare zak van 20 liter 0,35 euro, eentje van 40 liter 0,70 euro. Voor gebruikers van sorteerstraten is er een aparte regeling.

Contacteer ons
Thomas Van Oppens schepen van personeel, organisatie, stadsreiniging, studentenzaken en dierenwelzijn
Danny Stroobants directeur stadsreiniging, stad Leuven
Thomas Van Oppens schepen van personeel, organisatie, stadsreiniging, studentenzaken en dierenwelzijn
Danny Stroobants directeur stadsreiniging, stad Leuven
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven