Boek Lokal: verjaardagsfeest van Leuven Leest

Leuven Leest blaast vijf kaarsjes uit op zaterdag 24 juni. De community van Leuvense leesliefhebbers organiseert daarom een feestelijke versie van Boek Lokal, het zomerse leesevent. Naast ontmoetingen met lokale auteurs, een leesclub en een tweedehandsboekenmarkt in de Bib Leuven Tweebronnen, is er de presentatie van het nieuwste boek van Ilja Leonard Pfeijffer in 30CC/Schouwburg.

Al vijf jaar delen Leuvense lezers boekentips, leesplekken en leesevents met elkaar via de website www.leuvenleest.be, de Facebookgroep of de Instagramaccount van de community. Ook de Bib Leuven, 30cc, KULeuven, Leuvense schrijvers, boekhandels en uitgeverijen maken deel uit van het netwerk dat iedereen die gepassioneerd is door lezen, wil samenbrengen. “Heel fijn dat deze uiteenlopende organisaties en Leuvenaars samenwerken aan de feesteditie van Boek Lokal. Lezen wordt zo niet alleen zichtbaar en toegankelijk voor iedereen in Leuven, het verenigt mensen ook. Ik kan al verklappen dat voor de tweedehands boekenmarkt maar liefst 21 Leuvenaars een tafel reserveerden”, licht schepen van cultuur Bert Cornillie toe.

Lokale auteurs ​
Boek Lokal pakt uit met nieuw werk van een aantal lokale auteurs. Zo tekent schrijftalent Saskia de Coster, die opgroeide in Leuven, present voor de leesclub rond haar nieuwe boek ‘Net echt’. Dat kwam tot stand tijdens de periode waarin ze zich liet opsluiten in het KMSKA. Lezers horen rechtstreeks van Saskia hoe het was om te verblijven in het museum en hoe dit haar schrijfproces beïnvloedde. En vanzelfsprekend wordt er over het boek gediscussieerd .

Daarnaast is er ook de boekpresentatie van ‘Ge wint geen oorlog zonder verzet’. Dit meeslepende oorlogsverhaal is gebaseerd op de aangrijpende familiegeschiedenis van Rita Vrancken. Aan het boek ging heel wat opzoekingswerk vooraf en Rita bezocht ook Breendonk en Buchenwald voor ze het persoonlijke oorlogsverhaal neerschreef.

Kristien Hemmerechts gaat met Vrancken in gesprek in de Bib Leuven Tweebronnen, Thomas Blommaert van uitgeverij Epo modereert. The Vandendriessche Brother Live Band luistert het geheel op met muziek in de sfeer van het boek. Een signeersessie sluit het event af.

Internationale topper
Naast deze lokale helden nodigt Leuven Leest ook Ilja Leonard Pfeijffer uit. Hij komt zijn allernieuwste en meest ambitieuze boek ‘Alkibiades’ voorstellen. In deze omvangrijke historische roman beschrijft hij het op echte feiten gebaseerde verhaal van het streven en falen van Alkibiades, de mooiste man van het klassieke Griekenland. Journaliste Katrien Steyaert interviewt Pfeijffer in 30CC/Schouwburg, er is live cello muziek met Damla Aydin en na de presentatie signeert Pfeijffer zijn boek.

Hier woont een Leuvense lezer
Verder grijpt Leuven Leest de gelegenheid aan om nog meer Leuvenaars leestips te laten delen met de ludieke raampostercampagne ‘Hier woont een Leuvense lezer’. Je kan de poster op 24 juni gratis krijgen aan de welkomstbalie van de Bib Leuven. Later zal hij ook via de Leuvense boekhandels verdeeld worden.

24 juni wordt in elk geval een feestelijke leesdag in de Bib Leuven Tweebronnen. Alle Leuvense leesliefhebbers zijn welkom om zich - met of zonder - boek neer te vlijen in de leeshoek bij de tweedehandsboekenmarkt, deel te nemen aan de leesclub of een boekpresentatie, of gewoon rond te struinen tussen de boeken.

Praktische info ​
Alle info vind je op de Leuven Leest website. ​
Bij de boekvoorstelling van Rita Vrancken kan je gratis aansluiten zonder inschrijving.
Er zijn nog enkele plaatsen voor de leesclub met Saskia de Coster. ​
De boekpresentatie met Ilja Leonard Pfeijjfer is al uitverkocht.

 

Website preview
BOEK LOKAL 2023 - programma
Op zaterdag 24 juni organiseren we een nieuwe editie van Boek Lokal, het verjaardagsfeest van Leuven Leest. Plaats van het gebeuren is de Bib Leuven Tweebronnen.
Leuven Leest

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]