Boost je veerkracht tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid

Van 1 tot en met 10 oktober 2021 vindt in Vlaanderen opnieuw de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid plaats. Stad Leuven neemt voor de derde jaar op rij deel met een uitgebreid programma en organiseert zo, samen met heel wat Leuvense partners, een gevarieerd aanbod van 49 activiteiten – overwegend gratis – in alle Leuvense buurten om de veerkracht van de Leuvenaars een boost te geven. Een overzicht vind je www.leuven.be/samenveerkrachtig en op de informatiezuilen in de stad.

“Het belang van deze editie is niet te onderschatten”, zegt Bieke Verlinden, schepen van zorg en welzijn. “De coronacrisis heeft ons getoond hoe essentieel veerkracht is om moeilijke periodes het hoofd te kunnen bieden, om weer recht te kunnen veren. Maar het werd ook duidelijk dat het niet altijd gemakkelijk is om daar ondersteuning of gepaste hulp bij te vinden. Het is dus belangrijker dan ooit om aandacht te hebben voor elkaar.”

Gratis activiteiten
Zij het via een babbel met je buur of een goed gesprek met een therapeut, een wandeling met vrienden of een workshop: de steun en nabijheid van anderen, de mogelijkheid en tijd om alles rustig te overdenken en te groeien zijn essentieel voor onze veerkracht. “In het aanbod aan activiteiten is er voor ieder wat wils”, legt Bieke Verlinden uit. Van workshops kruidengeneeskunde tot verbinding via voetbal, maar ook kunst en muziek maken ontmoeting mogelijk. Voor kinderen, jongeren en studenten is er een aangepast aanbod met een gezinsdag en een heus stadsspel.

Het volledige programma van de 10-daagse  van de Geestelijke Gezondheid kan je terugvinden op  www.leuven.be/samenveerkrachtig en op de informatiezuilen in de stad.

Hoe is ’t nu echt?
Om ontmoeting en geestelijke gezondheid in de kijker te zetten, lanceerde de stad Leuven in mei 2021 de campagne ‘Hoe is ’t nu echt?’. De stad wilde zo haar inwoners aanmoedigen om open te durven praten en in gesprek te gaan met elkaar. Niet door te vragen hoe het gaat, maar wel door te vragen hoe het nu echt gaat. Tegelijk zette de campagne het aanbod van psychologische ondersteuning in de kijker.

Ook nu, tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid, helpen de stad en een heleboel Leuvense organisaties je om je mentale weerbaarheid te vergroten. “De coronaperiode toont heel duidelijk dat een goede persoonlijke balans de basis is om moeilijke, verdrietige of stressvolle momenten als deze tegemoet te kunnen gaan. Leuven wil een aandachtige en veerkrachtige stad zijn, waar iedereen mee kan en zich veilig en thuis kan voelen, ook in moeilijke tijden. Deze tiendaagse rond geestelijke gezondheid draagt hier erg toe bij”, aldus schepen Verlinden.

 

Contacteer ons
Bieke Verlinden schepen van zorg en welzijn, wijkwerking en begraafplaatsen, stad Leuven
Liesbet Marsoul projectdeskundige sociale zaken
Bieke Verlinden schepen van zorg en welzijn, wijkwerking en begraafplaatsen, stad Leuven
Liesbet Marsoul projectdeskundige sociale zaken
Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven